Pytanie na Śniadanie

Śmietanka w roli głównej cz.2

Zupa krem z pomidorów ze śmietanką 30 % ze świeżymi listkami bazyli
Składniki: 
  • 2 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek bazylii 
  • oliwa 
  • sól, czarny pieprz 
  • 2 puszki pomidorów z puszki (bez skóry) 
  • 500 ml bulionu mięsnego lub wege 
  • śmietanka 30% 200 ml 
Zacznij od posiekania drobno i podsmażenia warzyw (cebula i czosnek, łodyżki bazylii) Następnie dodaj pomidory z puszki i wszystko dopraw solą, pieprzem. Zalej bulionem i gotuj 15 min, na koniec dodaj śmietankę. Wszystko dobrze zmiksuj blenderem. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na puree: 
  • ziemniaki 1 kg 
  • masło 3 łyżki 
  • śmietana 15% 150 ml 
Ziemniaki ugotuj w łupinie, a następnie obierz ją na ciepło. Od razu przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj masło i śmietanę i dokładnie wymieszaj. 

Kurczak: 
  • udko kurczaka 5 szt 
  • cebula 1 szt 
  • czosnek 2 ząbki 
  • suszone pomidory 10 szt 
  • szpinak świeży małe opakowanie 
  • cytryna 
  • wino białe wytrawne 100 ml 
  • śmietanka 30% 250 ml 
  • bulion warzywny lub mięsny 200 ml 
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa 
  • 50 g ser wędzony  
Udka dopraw solą i pieprzem i podsmaż na oliwie na złoto. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz suszone pomidory. Po przesmażeniu warzyw dodaj wino i jak odparuje wlej bulion. Dorzuć szpinak oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj śmietankę i wszystko dopraw. Gotuj ok 15-20 min. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Babka śmietanowa 
Składniki: 
  • 3 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka śmietanki UHT 18% 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż masa kilkakrotnie powiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania dodajemy śmietankę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Gotowe można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Więcej na ten temat