Zupa krem z pomidorów ze śmietanką 30 % ze świeżymi listkami bazylii
Składniki:
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- oliwa
- sól, czarny pieprz
- 2 puszki pomidorów z puszki (bez skóry)
- 500 ml bulionu mięsnego lub wege
- śmietanka 30% 200 ml
Zacznij od posiekania drobno i podsmażenia warzyw (cebula i czosnek, łodyżki bazylii) Następnie dodaj pomidory z puszki i wszystko dopraw solą, pieprzem. Zalej bulionem i gotuj 15 min, na koniec dodaj śmietankę. Wszystko dobrze zmiksuj blenderem. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.
Kurczak w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na puree:
- ziemniaki 1 kg
- masło 3 łyżki
- śmietana 15% 150 ml
Ziemniaki ugotuj w łupinie, a następnie obierz ją na ciepło. Od razu przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj masło i śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Kurczak:
- udko kurczaka 5 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- suszone pomidory 10 szt
- szpinak świeży małe opakowanie
- cytryna
- wino białe wytrawne 100 ml
- śmietanka 30% 250 ml
- bulion warzywny lub mięsny 200 ml
- sól, czarny pieprz
- oliwa
- 50 g ser wędzony
Udka dopraw solą i pieprzem i podsmaż na oliwie na złoto. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz suszone pomidory. Po przesmażeniu warzyw dodaj wino i jak odparuje wlej bulion. Dorzuć szpinak oraz skórkę z cytryny. Następnie dodaj śmietankę i wszystko dopraw. Gotuj ok 15-20 min. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Babka śmietanowa
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietanki UHT 18%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu, aż masa kilkakrotnie powiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania dodajemy śmietankę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Gotowe można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.