Pytanie na Śniadanie

Nieziemsko smaczne kartofle cz.1

Lasagne z ziemniaków
Składniki na 4 porcje
  • 700 g obranych ziemniaków 
  • 200 g obranej i pokrojonej w talarki cukinii 
  • 500g sera ricotta
  • 200g sera mozzarella 
sos beszamelowy: 
  • 100 g masła 
  • 100 g mąki 
  • 1 litr mleka 
  • liść laurowy
  • Szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól pieprz
  • 150 g startego twardego sera, np. parmezanu 
Przygotowanie:
Sos: rozpuścić masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i zasmażyć ok 1 minutę. Dodać gorące mleko i liść laurowy i doprowadzić do wrzenia mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać tarty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Ziemniaki- Pokroić w cienkie talarki, wstępnie ugotować na parze 10 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie ziemniaki, cukinię, ricottę i mozzarellę. Całość zalać beszamelem a wierzch dodatkowo posypać startym serem. Wstawić do wstępnie rozgrzanego piekarnika i wybierając program gotowanie wspomagane/ zapiekanka ziemniaczana upiec lasagne.

Krokiety z ziemniaków
Panierka: 
  • 50 g mąki 
  • 2 jaja 
  • ok 150g bułki tartej 
  • olej do głębokiego smażenia 
Masa ziemniaczana 
  • 800g świeżo ugotowanych ziemniaków typu C – mączyste, dużo skrobi 
  • 3 żółtka 
  • 50 g masła 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 150g siekanego szpinaku
  • 150g tartego twardego sera – parmezan, gouda 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Masa ziemniaczana – obrane ziemniaki ugotować na parze tak, aby bulwy się rozpadały – 35 minut.
Odparować po wyjęciu z piekarnika i przetrzeć przez praskę, dodać masło, gałkę, siekany szpinak, siekane suszone pomidory. Całość należy wystudzić, dodać ser i żółtka. Doprawić do smaku.
Powstałą masę należy wystudzić i przy użyciu rękawa dekoracyjnego wycisnąć wałeczki na oprószoną mąką stolnicę.
Z masy uformować kluki, panierować i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Usmażone koniecznie odsączyć na papierze pergaminowym.

Carpaccio z ziemniaków z kawałkami ryby z pary z dressingiem ziołowym
Składniki: 
  • 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki 
  • 600 ml wywaru z warzyw 
sos:
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 łyżeczka pokrojonej naci pietruszki 
  • 1 łyżeczka pokrojonego koperku 
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
  • łyżka musztardy ziarnistej 
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z ½ cytryny 
  • sól pieprz 
  • gotowany filet dorsza lub ser kozi z grilla opcjonalnie 
Przygotowanie: 
Umyte ziemniaki ugotować na parze 25 minut, wystudzić i obrać. Pokroić w cienkie plasterki Sos – zioła drobno posiekać, cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Zioła połączyć z musztardą, sokiem z cytryny, miodem i doprawić do smaku.
Filety dorsza ugotować na parze używając program gotowanie wspomagane, ryby, gotowanie fileta na parze.
Ziemniaki ułożyć na talerzu, ułożyć kawałki ugotowanej ryby lub sera, polać sosem i podać z krążkami cebuli.
Więcej na ten temat