Lasagne z ziemniaków
Składniki na 4 porcje
- 700 g obranych ziemniaków
- 200 g obranej i pokrojonej w talarki cukinii
- 500g sera ricotta
- 200g sera mozzarella
sos beszamelowy:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 1 litr mleka
- liść laurowy
- Szczypta gałki muszkatołowej
- sól pieprz
- 150 g startego twardego sera, np. parmezanu
Przygotowanie:
Sos: rozpuścić masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i zasmażyć ok 1 minutę. Dodać gorące mleko i liść laurowy i doprowadzić do wrzenia mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać tarty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Ziemniaki- Pokroić w cienkie talarki, wstępnie ugotować na parze 10 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie ziemniaki, cukinię, ricottę i mozzarellę. Całość zalać beszamelem a wierzch dodatkowo posypać startym serem. Wstawić do wstępnie rozgrzanego piekarnika i wybierając program gotowanie wspomagane/ zapiekanka ziemniaczana upiec lasagne.
Krokiety z ziemniaków
Panierka:
- 50 g mąki
- 2 jaja
- ok 150g bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
Masa ziemniaczana
- 800g świeżo ugotowanych ziemniaków typu C – mączyste, dużo skrobi
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 150g siekanego szpinaku
- 150g tartego twardego sera – parmezan, gouda
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Masa ziemniaczana – obrane ziemniaki ugotować na parze tak, aby bulwy się rozpadały – 35 minut.
Odparować po wyjęciu z piekarnika i przetrzeć przez praskę, dodać masło, gałkę, siekany szpinak, siekane suszone pomidory. Całość należy wystudzić, dodać ser i żółtka. Doprawić do smaku.
Powstałą masę należy wystudzić i przy użyciu rękawa dekoracyjnego wycisnąć wałeczki na oprószoną mąką stolnicę.
Z masy uformować kluki, panierować i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Usmażone koniecznie odsączyć na papierze pergaminowym.
Carpaccio z ziemniaków z kawałkami ryby z pary z dressingiem ziołowym
Składniki:
- 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki
- 600 ml wywaru z warzyw
sos:
- ½ posiekanej czerwonej cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka pokrojonej naci pietruszki
- 1 łyżeczka pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z ½ cytryny
- sól pieprz
- gotowany filet dorsza lub ser kozi z grilla opcjonalnie
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki ugotować na parze 25 minut, wystudzić i obrać. Pokroić w cienkie plasterki Sos – zioła drobno posiekać, cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Zioła połączyć z musztardą, sokiem z cytryny, miodem i doprawić do smaku.
Filety dorsza ugotować na parze używając program gotowanie wspomagane, ryby, gotowanie fileta na parze.
Ziemniaki ułożyć na talerzu, ułożyć kawałki ugotowanej ryby lub sera, polać sosem i podać z krążkami cebuli.