Pytanie na Śniadanie

Pieczenie, grillowanie i gotowanie metodą sous vide cz.3

Marynowany w soku z pomarańczy dorsz Sous Vide z groszkiem, bobem i miętą 
Składniki: 
  • 4 filety z łososia, 
  • 100 ml zredukowanego soku pomarańczowego (2 pomarańcze sokowe), 
  • skórka z dwóch pomarańczy, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • 200g mrożonego groszku, 
  • 200g mrożonego bobu, 
  • 2 kiełbaski chorizo, 
  • 1 mały pęczek mięty, 
  • 500ml dobrej jakości wywaru 
Przepis: Dorsza posól, dopraw pieprzem, połóż pół gałązki rozmarynu, dodaj sok ze skórką i marynuj całość pod przykryciem przez godzinę, smaż dorsza na patelni. Jeśli używasz metody Sous Vide. Dorsza wraz z marynatą przełóż do worka sous vide i gotuj metodą SV wedle wskazań. Wykończ na patelni. Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu, dodaj groszek i bób, zalej wywarem. Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wykończ miętą. Serwuj z dorszem. Gotowe

Foccacia z suszonymi pomidorkami, oliwkami i kaparami (pieczenie z parą) 
Składniki na 1 duży chleb: 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 1 saszetka drożdży instant, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 płaska łyżka cukru, 
  • 350ml ciepłej wody, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 100g suszonych pomidorów, 
  • 1 słoiczek czarnych oliwek, 
  • 1 słoiczek kaparów 
Przepis: Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Gdy się klei dodać 50ml oliwy i zagnieć ciasto. Odstaw do pierwszego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie potnij pomidorki, przepołów oliwki, posiekaj kapary, całość wymieszaj z odrobiną oliwy. Focaccię rozłóż na pergaminie na blasze. Wciśnij od góry wszystkie pikle. Daj wyrosnąć foccaci jeszcze raz przez 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Podawaj gorące w plastrach. Gotowe

Pierś z kaczki z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi (grillowanie) 
Składniki: 
  • 2 duże piersi z kaczki, 
  • sól, olej rzepakowy, 
  • 1 mała główka czerwonej kapusty, 
  • 1 duże kwaśne jabłko, 
  • garść dużych rodzynek, 
  • 100 ml czerwonego wina, 
  • 100g masła, pieprz, cukier, 
  • 1kg ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • mąka ziemniaczana, 
  • dobrej jakości sos pieczeniowy 
Przepis: Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą, posól i ugotuj. Piersi z kaczki natrzyj solą od strony skóry i przygotuj do smażenia. Poszatkuj kapustę i podsmaż ją na maśle, dodaj pocięte w cząstki jabłko i rodzynki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej wino, odparuj i duś na małym ogniu około 15 minut. Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę gdy są ciepłe. Podziel ziemniaki na 4 części, usuń jedną, przełóż ją na wierzch i w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij jajka, posól. Wymieszaj całą masę i formuj kulki. Lekko je spłaszcz i rób charakterystyczną dziurkę. Gotuj we wrzącej wodzie aż wypłyną plus 2 minuty gdy są na wierzchu. Kaczkę smaż na grillowej patelni. Podawaj z czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i prostym, dobrej jakości sosem pieczeniowym. Gotowe

Więcej na ten temat