Marynowany w soku z pomarańczy dorsz Sous Vide z groszkiem, bobem i miętą
Składniki:
- 4 filety z łososia,
- 100 ml zredukowanego soku pomarańczowego (2 pomarańcze sokowe),
- skórka z dwóch pomarańczy,
- sól, pieprz,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 200g mrożonego groszku,
- 200g mrożonego bobu,
- 2 kiełbaski chorizo,
- 1 mały pęczek mięty,
- 500ml dobrej jakości wywaru
Przepis: Dorsza posól, dopraw pieprzem, połóż pół gałązki rozmarynu, dodaj sok ze skórką i marynuj całość pod przykryciem przez godzinę, smaż dorsza na patelni. Jeśli używasz metody Sous Vide. Dorsza wraz z marynatą przełóż do worka sous vide i gotuj metodą SV wedle wskazań. Wykończ na patelni. Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu, dodaj groszek i bób, zalej wywarem. Całość zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Wykończ miętą. Serwuj z dorszem. Gotowe
Foccacia z suszonymi pomidorkami, oliwkami i kaparami (pieczenie z parą)
Składniki na 1 duży chleb:
- 500g mąki pszennej,
- 1 saszetka drożdży instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 350ml ciepłej wody,
- oliwa z oliwek,
- 100g suszonych pomidorów,
- 1 słoiczek czarnych oliwek,
- 1 słoiczek kaparów
Przepis: Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Gdy się klei dodać 50ml oliwy i zagnieć ciasto. Odstaw do pierwszego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie potnij pomidorki, przepołów oliwki, posiekaj kapary, całość wymieszaj z odrobiną oliwy. Focaccię rozłóż na pergaminie na blasze. Wciśnij od góry wszystkie pikle. Daj wyrosnąć foccaci jeszcze raz przez 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Podawaj gorące w plastrach. Gotowe
Pierś z kaczki z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi (grillowanie)
Składniki:
- 2 duże piersi z kaczki,
- sól, olej rzepakowy,
- 1 mała główka czerwonej kapusty,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- garść dużych rodzynek,
- 100 ml czerwonego wina,
- 100g masła, pieprz, cukier,
- 1kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- dobrej jakości sos pieczeniowy
Przepis: Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą, posól i ugotuj. Piersi z kaczki natrzyj solą od strony skóry i przygotuj do smażenia. Poszatkuj kapustę i podsmaż ją na maśle, dodaj pocięte w cząstki jabłko i rodzynki, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej wino, odparuj i duś na małym ogniu około 15 minut. Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę gdy są ciepłe. Podziel ziemniaki na 4 części, usuń jedną, przełóż ją na wierzch i w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij jajka, posól. Wymieszaj całą masę i formuj kulki. Lekko je spłaszcz i rób charakterystyczną dziurkę. Gotuj we wrzącej wodzie aż wypłyną plus 2 minuty gdy są na wierzchu. Kaczkę smaż na grillowej patelni. Podawaj z czerwoną kapustą, kluskami śląskimi i prostym, dobrej jakości sosem pieczeniowym. Gotowe