Zapiekanka w stylu wielkopolskim z kabanosem, ziemniakami, grzybami i serem
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- Ok 200g kabanosów
- Ok 200g kiełbasy krakowskiej
- 500g ulubionych grzybów – najlepiej mix
- 2-3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki startego sera typu cheddar
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 200g twarogu półtłustego
- pęczek posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Pyry obrać i pokroić w plastry, ok. 1/2 cm. Posiekać cebulę. Na rozgrzanej patelni usmażyć na chrupko pokrojone drobno kabanosy i kiełbasę krakowska po czym przełożyć z patelni do oddzielnego naczynia. Zostawić patelnię z tłuszczem na ogniu, dodać do niego mąkę, wymieszać i lekko zarumienić powstałą zasmażkę i– taki poznański patent na wykorzystanie wszystkiego. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem i doprowadzić wolno do wrzenia, połączyć z tartym serem, doprawić do smaku W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami pyry, grzyby z cebulą, kiełbasę i kabanosy. Całość zalać sosem serowym i zapiec ok 45 minut w 180C.kontynuujcie tak z następnymi warstwami, aż ułożycie wszystkie ziemniaki. Zalejcie wszystko sosem. Posypcie pozostałym serem. Wstawcie do piekarnika na 45 minut do 1 godziny, aż ser się zapiecze a ziemniaki upieką. Podawajcie z kleksem gziku poznańskiego
Zapiekanka z stylu góralskim z kiełbasą, kiszona kapustą, wędzonym mięsem i ziemniakami
Składniki dla 4 osób:
- Ok 300 g kiełbasy jałowcowej
- Kawałek żebra wędzonego na bulion – 0,5l
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana drobno
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
- 50 g masła, zimnego
- 2 łyżki startego sera
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Żebro zalać zimną wodą z dodatkiem ziela i liścia, wolno doprowadzić do wrzenia, mrugać ok 30 minut. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć kiełbasę jałowcową pokrojoną w drobne cząstki. Chrupiące kawałki kiełbasy wyjąć a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać kiszoną kapustę, tarte jabłko, ziele, liść laurowy i bulion z żebra wędzonego. Dusić na wolnym ogniu ok 30 minut, doprawić finalnie. W międzyczasie ugotować plastry ziemniaków we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, zajmie to około 10-12 minut. Odcedzić. W naczyniu żaroodpornym układać w następującej kolejności: ziemniaki, kiełbasa, kapusta kiszona, wreszcie ziemniaki. Wierzch posyp startym na tarce zimnym masłem i opcjonalnie posyp serem. Piecz przez około 45 minut, bez przykrycia, aż wierzch lekko się zrumieni.
Zapiekanka w stylu staro-śląskim z kaszą gryczaną i kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej 200 g pieczarek
- 350 g kiełbasy krakowskiej 1 cebula, 2 żółtka 1 białko.
- 300g pasternaku lub korzenia pietruszki
- ok 0,7 litra bulionu mięsnego lub warzywnego,
- 1 łyżka oleju,
- ok 250ml śmietanki 18%
- 150g startego żółtego sera,
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ małej główki czerwonej kapusty
- 2-3 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Kaszę opłukać i na sicie odsączyć z wody. Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Wypłukaną kaszę zalać bulionem i wstawić do piekarnika na ok 35 minut. Kasz się wolno upiecze, napęcznieje i zmięknie. W tym czasie posiekać kiełbasę, pieczarki, pasternak lub pietruszkę, cebule i czosnek. Całość podsmażyć na patelni zaczynając od kiełbasy i doprawić do smaku. Kiedy kasza zmięknie wyjąc z piekarnika, ułożyć na niej podsmażone dodatki. Śmietanę zmieszać z żółtkami, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Polać równomiernie kaszę a wierzch obsypać startym serem. Podkręcić piekarnik do 180 st. C, wstawić naczynie na ok. 40 min. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z marynowana kapustą. Kapustę zszatkować cienko, połączyć z sola i cukrem i kiedy zmięknie dodać ocet. Na końcu można dodać siekaną natkę pietruszki.