Pytanie na Śniadanie

Regionalne zapiekanki w kuchni Tomka Królikowskiego cz.2

Zapiekanka w stylu wielkopolskim z kabanosem, ziemniakami, grzybami i serem
Składniki dla 4 osób:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Ok 200g kabanosów
  • Ok 200g kiełbasy krakowskiej
  • 500g ulubionych grzybów – najlepiej mix
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki startego sera typu cheddar
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200g twarogu półtłustego
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Pyry obrać i pokroić w plastry, ok. 1/2 cm. Posiekać cebulę. Na rozgrzanej patelni usmażyć na chrupko pokrojone drobno kabanosy i kiełbasę krakowska po czym przełożyć z patelni do oddzielnego naczynia. Zostawić patelnię z tłuszczem na ogniu, dodać do niego mąkę, wymieszać i lekko zarumienić powstałą zasmażkę i– taki poznański patent na wykorzystanie wszystkiego. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem i doprowadzić wolno do wrzenia, połączyć z tartym serem, doprawić do smaku W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami pyry, grzyby z cebulą, kiełbasę i kabanosy. Całość zalać sosem serowym i zapiec ok 45 minut w 180C.kontynuujcie tak z następnymi warstwami, aż ułożycie wszystkie ziemniaki. Zalejcie wszystko sosem. Posypcie pozostałym serem. Wstawcie do piekarnika na 45 minut do 1 godziny, aż ser się zapiecze a ziemniaki upieką. Podawajcie z kleksem gziku poznańskiego

Zapiekanka z stylu góralskim z kiełbasą, kiszona kapustą, wędzonym mięsem i ziemniakami
Składniki dla 4 osób:
  • Ok 300 g kiełbasy jałowcowej
  • Kawałek żebra wędzonego na bulion – 0,5l
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana drobno
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
  • 50 g masła, zimnego
  • 2 łyżki startego sera
Rozgrzać piekarnik do 190 C. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Żebro zalać zimną wodą z dodatkiem ziela i liścia, wolno doprowadzić do wrzenia, mrugać ok 30 minut. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć kiełbasę jałowcową pokrojoną w drobne cząstki. Chrupiące kawałki kiełbasy wyjąć a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę a następnie dodać kiszoną kapustę, tarte jabłko, ziele, liść laurowy i bulion z żebra wędzonego. Dusić na wolnym ogniu ok 30 minut, doprawić finalnie. W międzyczasie ugotować plastry ziemniaków we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, zajmie to około 10-12 minut. Odcedzić. W naczyniu żaroodpornym układać w następującej kolejności: ziemniaki, kiełbasa, kapusta kiszona, wreszcie ziemniaki. Wierzch posyp startym na tarce zimnym masłem i opcjonalnie posyp serem. Piecz przez około 45 minut, bez przykrycia, aż wierzch lekko się zrumieni.

Zapiekanka w stylu staro-śląskim z kaszą gryczaną i kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej 200 g pieczarek
  • 350 g kiełbasy krakowskiej 1 cebula, 2 żółtka 1 białko.
  • 300g pasternaku lub korzenia pietruszki 
  • ok 0,7 litra bulionu mięsnego lub warzywnego, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • ok 250ml śmietanki 18% 
  • 150g startego żółtego sera, 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ małej główki czerwonej kapusty
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
Kaszę opłukać i na sicie odsączyć z wody. Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Wypłukaną kaszę zalać bulionem i wstawić do piekarnika na ok 35 minut. Kasz się wolno upiecze, napęcznieje i zmięknie. W tym czasie posiekać kiełbasę, pieczarki, pasternak lub pietruszkę, cebule i czosnek. Całość podsmażyć na patelni zaczynając od kiełbasy i doprawić do smaku. Kiedy kasza zmięknie wyjąc z piekarnika, ułożyć na niej podsmażone dodatki. Śmietanę zmieszać z żółtkami, szczyptą soli i pieprzu do smaku. Polać równomiernie kaszę a wierzch obsypać startym serem. Podkręcić piekarnik do 180 st. C, wstawić naczynie na ok. 40 min. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z marynowana kapustą. Kapustę zszatkować cienko, połączyć z sola i cukrem i kiedy zmięknie dodać ocet. Na końcu można dodać siekaną natkę pietruszki.
Więcej na ten temat