Pytanie na Śniadanie

Przekąski na karnawałową domówkę cz.2

Podpłomyki z ricottą, pomidorkami i rukolą 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g mąki pszennej 
  • 1 saszetka drożdży instant 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 300ml ciepłej wody 
  • 500g pomidorków koktajlowych 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 30ml sosu Ponzu 
  • 100g rukoli, 
  • 200g ricotty 
  • skórka i sok z 1 cytryny
Przepis: Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą, dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie rozgrzej patelnie, dodać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj pocięte w cienkie plasterki ząbki czosnku. Smaż kilka minut i dodaj sos Ponzu. Duś kolejne kilka minut. Zdejmij z ognia. Rukolę skrop oliwą, dodaj skórkę i sok z cytryny. Zrób cztery podpłomyki, krótko zagnieć, rozciągnij i smaż na oliwie z dwóch stron. Zdejmij gdy są złociste i chrupiące. Polej duszonymi pomidorkami, pokrusz ricottę, dekoruj rukolą. Gotowe

Kolorowe pieczone ziemniaki z brukselką i dżemem cebulowym 
Składniki na 4 osoby: 
  • 100g fioletowych ziemniaków 
  • 100g małych francuskich ziemniaków 
  • 50ml oliwy z oliwek 
  • 50ml sosu sojowego 
  • 100g brukselki 
  • 100g czerwonej cebuli 
  • 1 łyżeczka oregano
Przepis: Ziemniaki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz około 30 minut. Cebulę pokrój w piórka, brukselki przetnij na pół. Rozgrzej dwie patelnie i wlej na nie oliwę. Wrzuć cebulę i brukselkę na oddzielne patelnie. Smaż krótko i dodaj sos sojowy. On przyspieszy karmelizacje obu warzyw. Wyciągnij ziemniaki, krój w połówki i układaj na talerzach, dodaj brukselki i cebulę, posyp oregano, skrop odrobiną oliwy. Gotowe

Foccacia z guacamole i prażoną cebulką 
Składniki na 4 osoby: 
  • 250g mąki pszennej 
  • ½ saszetki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 175ml ciepłej wody,
  • oliwa z oliwek, 
  • 2 dojrzałe awokado, 
  • szczypta pieprzu cayenne, 
  • 30ml sosu Ponzu, 
  • 100g prażonej cebulki, 
  • skórka z 2 cytryn
Przepis: Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Gdy ciasto się klei dodaj 50ml oliwy i zagnieć je. Odstaw do pierwszego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie otwórz awokado, wyciągnij z niego miąższ i rozgnieć widelcem. Dodać pieprz cayenne, oliwę i sos Ponzu. Całość wymieszać. Focaccię rozłóż na pergaminie na blasze. Daj wyrosnąć ciastu jeszcze raz przez 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmij, daj lekko przestygnąć i krój w pasy. Nakładaj guacamole i naoliwioną prażoną cebulkę. Zetrzyj skórkę cytryny na wierzchu dania i lekko oprósz całość pieprzem cayenne. Gotowe

Więcej na ten temat