Podpłomyki z ricottą, pomidorkami i rukolą
Składniki na 4 osoby:
- 500g mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 300ml ciepłej wody
- 500g pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 30ml sosu Ponzu
- 100g rukoli,
- 200g ricotty
- skórka i sok z 1 cytryny
Przepis: Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą, dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie rozgrzej patelnie, dodać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj pocięte w cienkie plasterki ząbki czosnku. Smaż kilka minut i dodaj sos Ponzu. Duś kolejne kilka minut. Zdejmij z ognia. Rukolę skrop oliwą, dodaj skórkę i sok z cytryny. Zrób cztery podpłomyki, krótko zagnieć, rozciągnij i smaż na oliwie z dwóch stron. Zdejmij gdy są złociste i chrupiące. Polej duszonymi pomidorkami, pokrusz ricottę, dekoruj rukolą. Gotowe
Kolorowe pieczone ziemniaki z brukselką i dżemem cebulowym
Składniki na 4 osoby:
- 100g fioletowych ziemniaków
- 100g małych francuskich ziemniaków
- 50ml oliwy z oliwek
- 50ml sosu sojowego
- 100g brukselki
- 100g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
Przepis: Ziemniaki skrop oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Piecz około 30 minut. Cebulę pokrój w piórka, brukselki przetnij na pół. Rozgrzej dwie patelnie i wlej na nie oliwę. Wrzuć cebulę i brukselkę na oddzielne patelnie. Smaż krótko i dodaj sos sojowy. On przyspieszy karmelizacje obu warzyw. Wyciągnij ziemniaki, krój w połówki i układaj na talerzach, dodaj brukselki i cebulę, posyp oregano, skrop odrobiną oliwy. Gotowe
Foccacia z guacamole i prażoną cebulką
Składniki na 4 osoby:
- 250g mąki pszennej
- ½ saszetki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 175ml ciepłej wody,
- oliwa z oliwek,
- 2 dojrzałe awokado,
- szczypta pieprzu cayenne,
- 30ml sosu Ponzu,
- 100g prażonej cebulki,
- skórka z 2 cytryn
Przepis: Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Gdy ciasto się klei dodaj 50ml oliwy i zagnieć je. Odstaw do pierwszego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie otwórz awokado, wyciągnij z niego miąższ i rozgnieć widelcem. Dodać pieprz cayenne, oliwę i sos Ponzu. Całość wymieszać. Focaccię rozłóż na pergaminie na blasze. Daj wyrosnąć ciastu jeszcze raz przez 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmij, daj lekko przestygnąć i krój w pasy. Nakładaj guacamole i naoliwioną prażoną cebulkę. Zetrzyj skórkę cytryny na wierzchu dania i lekko oprósz całość pieprzem cayenne. Gotowe