Pytanie na Śniadanie

Rośliny strączkowe w roli głównej! cz.2

Dzisiaj obchodzimy „Dzień wegetarian”, dlatego w naszej kuchni pałeczkę przejęli wegetarianie Kasia i Kuba, a motywem przewodnim są rośliny strączkowe, dobrze znane każdemu miłośnikowi dobrej kuchni!

Kanapki z wegańską pasztetową babci Jasi i ogórkami konserwowymi
Składniki na 10 kanapek: 
  • 250–300 g wędzonego tofu (cała kostka), 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego, 
  • 1 puszka ciecierzycy, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 10 ogórków konserwowych, 
  • 1 bochenek dobrego pszennego chleba
Przepis: Tofu wraz z olejem i odsączoną cieciorką zblenduj w kielichowym blenderze, dopraw suszonym majerankiem, sosem sojowym i słodką wędzoną papryką. Dopraw solą i pieprzem. Tnij chleb w kromki, smaruj obficie pasztetową i dekoruj plasterkami ogórków konserwowych

Turecka zupa z zielonej soczewicy z kminem rzymskim i chili
Składniki na 12 porcji: 
  • 3 białe cebule, 
  • 4 tarte marchewki, 
  • 4 łodygi selera naciowego, 
  • 500g zielonej soczewicy, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • 2 litry bulionu warzywnego, 
  • 1 pęczek natki pietruszki
Przepis: Pocięte w piórka cebule, startą na grubym oczku marchewkę i drobno pokrojonego selera podsmaż na oliwie, dodaj przyprawy i suchą soczewicę. Całość krótko przesmaż i zalej wywarem. Gotuj aż soczewica będzie miękka. Odłóż trochę soczewicy do dekoracji a resztę zblenduj. Serwuj zupę krem z odłożoną wcześniej całą soczewica i natką pietruszki. Gotowe

Burgery fasolowe z wegańskim majonezem
Składniki na 4 burgery: 
  • 4 dobrej jakości bułki typu Brioche, 
na burgery: 
  • 150g ugotowanej fasoli białej z puszki, 
  • 150g fasoli czerwonej z puszki, 
  • 150g ugotowanej cieciorki z puszki, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • sól, 
dodatki: 
  • 1 sałata rzymska, 
  • 1 dojrzały pomidor duży, 
na wegański majonez: 
  • 1 puszka ciecierzycy, 
  • szczypta soli, 
  • 500 ml oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżki octu jabłkowego, 
  • 3 łyżeczki musztardy stołowej, 
  • ½ cytryny, 
  • szczypta kminu rzymskiego, 
  • pieprz, 
  • płatki drożdżowe nieaktywne
Przepis: Bułki brioche przekrój i stostuj na suchej patelni, przygotuj sałatę i pokrój pomidora. Odsącz zalewy z fasoli i cieciorki, przepłucz je wodą, zblenduj, dopraw solą i wymieszaj z bułką tartą. Uformuj burgery i piecz je krótko w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż się zrumienią. W międzyczasie zrób majonez poprzez połączenie w wysokim naczyniu zalewy z ciecierzycy, soli, octu jabłkowego, musztardy stołowej, soku z cytryny, kminu, pieprzu i płatków drożdżowych. Gdy je połączysz zblenduj całość aby się porządnie zapieniła. I zacznij jednostajnym ruchem wlewać olej. Całość połączy się w kremowy majonez. Pamiętaj aby zalewa z cieciorki była zimna. Smaruj majonezem bułki, układaj sałatę, pomidory i gorące burgery. Gotowe

Chili sin carne, czyli potrawka z bobu, groszku zielonego i fasolki szparagowej
Składniki na 8 osób: 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 1 opakowanie mrożonego bobu, 
  • 1 opakowanie mrożonego groszku, 
  • 1 opakowanie mrożonej ciętej fasoli szparagowej, 
  • 1 litr przecieru pomidorowego pasaty, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 pęczek kolendry, 
  • oliwa z oliwek
Przepis: Cebule pokrój w kostkę i podsmaż w garnku o grubym dnie. Dodaj fasolkę i bób, całość krótko przesmaż, dodaj groszek. Dodaj pieprz cayenne i kmin rzymski. Gdy całość jest ciepła, dodaj koncentrat pomidorowy i przecier, wymieszaj i duś aż wszystko się zagrzeje. Podawaj ze świeżo ciętą kolendrą. Świetnie pasuje z ciepłym ryżem.
Więcej na ten temat