Kanapki z wegańską pasztetową babci Jasi i ogórkami konserwowymi
Składniki na 10 kanapek:
- 250–300 g wędzonego tofu (cała kostka),
- 2 łyżeczki oleju kokosowego,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
- sól i pieprz do smaku,
- 10 ogórków konserwowych,
- 1 bochenek dobrego pszennego chleba
Przepis: Tofu wraz z olejem i odsączoną cieciorką zblenduj w kielichowym blenderze, dopraw suszonym majerankiem, sosem sojowym i słodką wędzoną papryką. Dopraw solą i pieprzem. Tnij chleb w kromki, smaruj obficie pasztetową i dekoruj plasterkami ogórków konserwowych
Turecka zupa z zielonej soczewicy z kminem rzymskim i chili
Składniki na 12 porcji:
- 3 białe cebule,
- 4 tarte marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 500g zielonej soczewicy,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 pęczek natki pietruszki
Przepis: Pocięte w piórka cebule, startą na grubym oczku marchewkę i drobno pokrojonego selera podsmaż na oliwie, dodaj przyprawy i suchą soczewicę. Całość krótko przesmaż i zalej wywarem. Gotuj aż soczewica będzie miękka. Odłóż trochę soczewicy do dekoracji a resztę zblenduj. Serwuj zupę krem z odłożoną wcześniej całą soczewica i natką pietruszki. Gotowe
Burgery fasolowe z wegańskim majonezem
Składniki na 4 burgery:
- 4 dobrej jakości bułki typu Brioche,
na burgery:
- 150g ugotowanej fasoli białej z puszki,
- 150g fasoli czerwonej z puszki,
- 150g ugotowanej cieciorki z puszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
dodatki:
- 1 sałata rzymska,
- 1 dojrzały pomidor duży,
na wegański majonez:
- 1 puszka ciecierzycy,
- szczypta soli,
- 500 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżeczki musztardy stołowej,
- ½ cytryny,
- szczypta kminu rzymskiego,
- pieprz,
- płatki drożdżowe nieaktywne
Przepis: Bułki brioche przekrój i stostuj na suchej patelni, przygotuj sałatę i pokrój pomidora. Odsącz zalewy z fasoli i cieciorki, przepłucz je wodą, zblenduj, dopraw solą i wymieszaj z bułką tartą. Uformuj burgery i piecz je krótko w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż się zrumienią. W międzyczasie zrób majonez poprzez połączenie w wysokim naczyniu zalewy z ciecierzycy, soli, octu jabłkowego, musztardy stołowej, soku z cytryny, kminu, pieprzu i płatków drożdżowych. Gdy je połączysz zblenduj całość aby się porządnie zapieniła. I zacznij jednostajnym ruchem wlewać olej. Całość połączy się w kremowy majonez. Pamiętaj aby zalewa z cieciorki była zimna. Smaruj majonezem bułki, układaj sałatę, pomidory i gorące burgery. Gotowe
Chili sin carne, czyli potrawka z bobu, groszku zielonego i fasolki szparagowej
Składniki na 8 osób:
- 2 czerwone cebule,
- 1 opakowanie mrożonego bobu,
- 1 opakowanie mrożonego groszku,
- 1 opakowanie mrożonej ciętej fasoli szparagowej,
- 1 litr przecieru pomidorowego pasaty,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 pęczek kolendry,
- oliwa z oliwek
Przepis: Cebule pokrój w kostkę i podsmaż w garnku o grubym dnie. Dodaj fasolkę i bób, całość krótko przesmaż, dodaj groszek. Dodaj pieprz cayenne i kmin rzymski. Gdy całość jest ciepła, dodaj koncentrat pomidorowy i przecier, wymieszaj i duś aż wszystko się zagrzeje. Podawaj ze świeżo ciętą kolendrą. Świetnie pasuje z ciepłym ryżem.