Pytanie na Śniadanie

Prawosławne Boże Narodzenie cz.3

Kutia
  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (opcjonalnie)
  • inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi
Pszenicę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na noc Następnego dnia zalać 2l wrzątku i ugotować ok 1 godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, raz zagotować i odstawić. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach. Rodzynki zalać wrzątkiem na ok 20 minut, aby zmiękły a następnie odcedzić. Orzechy lekko podprażyć na patelni i posiekać, następnie posiekać. Daktyle pokroić w paski. Wyłuskać ziarenka z wanilii.

Szuba, czyli śledź pod pierzynką
  • 6 solonych śledzi a'la matjas 
  • 600 g buraków czerwonych 
  • 600 g marchewki 
  • 6 jajek 
  • 2 małe cebule 
  • 100 - 120 ml majonezu domowego lub kupnego 
  • szczypiorek lub zielona cebulka
marynata do buraków:
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego 10% 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarna pieprzu
W niektórych przepisach na szubę pojawiają się również ziemniaki i/lub kwaśne jabłka. MATIAS - to nie gatunek śledzia, ale śledź dziewiczy - ryba młodociana - czyli taka, która jest przed pierwszym tarłem. Sałatkę tę należy przygotować na kilka godzin przed planowanym podaniem i przechowywać w lodówce, aby smaki się wzajemnie "przegryzły". Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin a czas moczenia śledzi zależy od stopnia ich zasolenia.
Marynata do buraków: składniki zagotować i lekko wystudzić. Buraki umyć, ugotować lub upiec i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone zalać przygotowana marynatą i odstawić. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
Marchew ugotować w skórce, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa i jaj można opcjonalnie zetrzeć na tarce
Domowy majonez: W naczyniu połączyć żółtko z musztarda i sokiem z cytryny lub octem. Całość dokładnie połączyć i cieniutki strumieniem wlewać olej ok 200ml. Finalnie doprawić do smaku sola, pieprzem,
Na dnie salaterki rozkładamy równo warstwę pokrojonego śledzia. Na śledziu rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu. W taki sposób układamy warstwy wykańczając burakami i siekana zieleniną

Gołąbki
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 główka białej kapusty
  • Ok 200g kiszonej kapusty – można ugotować wcześniej
  • Opcjonalnie 250g pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • Ok 300ml wody od moczenia grzybów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
  • sól, pieprz
Farsz: Suszone grzyby opłukać, namoczyć w ok 500ml wody. Namoczone ugotować ok 30 minut. Cebulę obrać i posiekać wraz z grzybami a następnie podsmażyć na patelni i doprawić do smaku. Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Kaszę gryczaną dokładnie wypłukać i ugotować w stosunku 1 cz kaszy i 3 wody. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi grzybami. Farsz doprawić finalnie
Kapusta: z kapusty usunąć głąb, a następnie gotować około 10 min i odrywać lekkie zmięknięte liście. Z liści usunąć gruby nerw i zwijać z nadzieniem.
Na dnie naczynia żaroodpornego układać pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, ułożyć przygotowane gołąbki. Zalać wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min. 

Pampuszki
  • 750g maki pszennej
  • 7 żółtek
  • 100g masła - roztopione
  • 150g cukru
  • 0,5l mleka
  • 60g drożdży
  • Ok 300g owocowej konfitury – jabłkowej, malinowej, morelowej
Ciasto: 2 łyżki mąki zaparzyć mlekiem, a gdy przestygnie, dodać drożdże, łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić, aby drożdże zaczęły pracować
Żółtka ubić z cukrem, wlać do rozczynu, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, wlać rozpuszczone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Formować małe pączki i nadziewać je konfiturą jabłkową, malinową lub morelową. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte smażyć na rozgrzanym oleju na złoto kilka minut i podać posypane cukrem pudrem.
Więcej na ten temat