Kofty wieprzowe z kminem i chili z sosem czosnkowo-miętowym
Składniki na 4 osoby:
- 500g mielonej łopatki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 4 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 200ml kwaśnej śmietany,
- 1 cytryna (sok i skórka),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek mięty,
- sól,
- 8 metalowych szpikulców do koft
Przepis: Mięso wymieszaj z olejem, wodą, dodaj przyprawy (pieprz i kmin), dopraw solą, dodaj jako i całość energicznie zagnieć na jednolitą masę tak aby tłuszcz z łopatki połączył całość. Uformuj wrzecionowate kofty wokół metalowych szpikulców i grilluj na patelni grillowej lub nad ogniem. W międzyczasie zakwaś śmietanę cytryną, dodaj do niej skórkę z cytryny, poszatkowaną miętę i zgniecione ząbki czosnku. Dopraw solą. Kofty podawaj ze śmietanowym sosem czosnkowo-miętowym. Gotowe
Pączki marchewkowe z indyjskimi przyprawami i sosem curry
Składniki na 4 osoby:
- 400g tartej na grubym oczku marchwi,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 pęczek zielonej świeżej kolendry,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 400g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- zimna woda,
- 200g tofu,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka kminu,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- sól,
- olej do smażenia
Przepis: Startą marchew podsmaż na oleju, dopraw ziarnami kolendry, płatkami chili, solą i świeżą posiekaną kolendra. Całość przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj wodę i zagnieć luźne ciasto, dodaj do niego marchewkę. Całość wymieszaj i smaż na pół-głębokim oleju. Sos przygotuj poprzez wymieszanie przypraw, dodanie do nich soli i zblendowanie w mikserze razem z tofu. Gdy zblendujesz tofu będzie miało luźną, zawiesistą konsystencję. Pączki podawaj z aromatycznym sosem. Gotowe
Grillowane krewetki z limonką, kolendra i sosem hoisin
Składniki na 4 osoby:
- 20 krewetek,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 4 limonki,
- sól,
- 1 łyżka sosu hoisin,
- 1 pęczek dymki,
- olej do smażenia,
- patyczki szaszłykowe na krewetki
Przepis: Krewetki oczyść i marynuj krótko w oleju z kolendrą i pieprzem cayenne. Nabij na patyczki, lekko posól i grilluj. Podawaj z sosem hoisin wymieszanym z sokiem z limonek i solą. Całość posyp dymką
Skrzydełka kurze z ostrym sosem, maślanką i selerem naciowym
Składniki na 4 osoby:
- 16 skrzydełek kurzych,
- 1 litr maślanki,
- sól,
- 200g mąki,
- 2 jajka,
- 200g mąki kukurydzianej,
- 500 ml sosu pomidorowego,
- 2 łyżki ostrego sosu sriracha,
- 4 kawałki selera naciowego,
- olej do smażenia
Przepis: Skrzydełka oczyść i sparz we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Ostudź, oprósz w mące, zanurz w maślance z jajkami i opanieruj w mące kukurydzianej. Smaż na głębokim oleju około 5 minut. Wyciągnij, posól i zanurz w zblendowanym sosie pomidorowym z sosem sriracha. Podawaj gorące z kawałkami selera naciowego. Gotowe