Pytanie na Śniadanie

Przekąski na sylwestrowy wieczór cz.3

Nadziewany chlebek alla pizza
Po upieczeniu świetny do podania z sosem czosnkowym lub oliwą. Opcjonalnie krojony świetnie nadaje się na poranny tost
Składniki:
  • 3 i 1/3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 szklanki pokrojonych, ulubionych dodatków: salami, papryka, pomidory suszone, oliwki, szczypiorek
  • 2 szklanki tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, aby zaczęły pracować, a następnie dodać mąkę, oliwę oraz sól i wymieszać łyżką. Całość odstawić do wyrośnięcia, wybić powstały dwutlenek węgla i rozwałkować w kształt prostokąta. Jeśli się klei podsypać mąką.
Pokrojone dodatki ułożyć na rozwałkowanym cieście, całość zrolować i przełożyć do foremki. Odstawić do ponownego lekkiego wyrośnięcia. Piec w 180°C przez około 35-45 minut, aż się zrumieni. Podawać lekko przestudzone

Camembert w cieście francuskim
Składniki dla 4 osób:
  • 2 okrągłe sery camembert
  • 1 duży płat ciasta francuskiego
  • Kilka plastrów prosciutto
  • 2-4 łyżki konfitury z żurawiny
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 2 jaja
Sposób przygotowania:
Z ciasta wyciąć 4 okrągłe płaty większe od średnicy sera o ok 4 cm. Na 1 płacie umieścić ser, na nim zaaranżować prosciutto i żurawinę. Krawędzie posmarować rozmąconym jajem. Całość przykryć drugim dyskiem z ciasta i zacisnąć krawędzie – zamknąć zapiekankę. Całość dokładnie posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać ulubionymi nasionami lub ziarenkami. Upiec w 180 C ok 25 minut

Drożdżowe bułeczki z farszem serowo – szpinakowym
Składniki:
  • 3 i 1/3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
  • Ok 400g liści szpinaku – dokładnie wypłukanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g sera ricotta
  • 200g innego tartego sera – może być gouda
  • Sól, pieprz do smaku
  • Odrobina oleju do smażenia
  • Opcjonalnie pestki lub nasiona do posypania gotowych bułek
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, aby zaczęły pracować, a następnie dodać mąkę, oliwę oraz sól i wymieszać łyżką. Całość odstawić do wyrośnięcia, wybić powstały dwutlenek węgla i wyporcjować małe kulki. Każda z kulek rozpłaszczyć na dłoni, wypełnić farszem i szczelnie zamknąć. Gotowe bułki posmarować rozmąconym jajem i posypać ulubionymi pestkami lub ziarenkami. Bułki również można formować rolując ciasto na kształt prostokąta, nakładając dodatki i rolując a następnie wycinać bułki szerokości kilku centymetrów. Piec w 180 C ok 25 minut.
Farsz: Szpinak oczyścić lekko przesiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olej. I siekanym czosnkiem. Doprawić do smaku gałka muszkatołową, sola i pieprzem. Kiedy lekko przestygnie połączyć z ricottą i tartym żółtym serem i finalnie doprawić.
Więcej na ten temat