Pytanie na Śniadanie

Pieczyste idealne na sylwestrową kolację cz.1

Pieczone nogi kaczki z gulaszem z fasoli
  • 4 kacze udka
  • 2 pomarańcze
  • Opcjonalnie 2 jabłka
  • spory kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 4 cebule
  • tymianek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • ok.50 ml oliwy
  • 200 g białej fasoli
  • 2 łyżki siekanej cebuli
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • Kilka gałązek tymianku do smaku
  • Sól pieprz
  • Ok.1 łyżka siekanej natki
Z udek wyciąć jedną z kości i uformować tzw. golonki. Pomarańcze obrać i pokroić w cząstki. Cebule i imbir obrać i drobno posiekać.
W naczyniu połączyć miód, majeranek, sól, pieprz, oliwę, gałązki tymianku i siekana cebulę W naczyniu do zapiekania ułożyć kawałki owoców, na nich ułożyć kaczkę wymasowana z marynatą. Piec w 170 C ok.70 minut – idealnie, jeśli można użyć pary podczas pieczenia.
Fasola – namoczona dzień wcześniej ugotować we własnej wodzie na półtwardo. W rondlu podsmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodać fasolę, liść laurowy, kilka gałązek tymianku posiekane pomidory. Kiedy całość się dokładnie połączy podlać bulionem i wolno dusić do miękkości. Finalnie doprawić do smaku, dodać siekana natkę i podać z kaczką.

Wolno pieczony boczek i warzywa z woka z ryżem
Marynata:
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka pasty chilli z czosnkiem
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
Wok:
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka wody
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki lub innych ulubionych ziół
  • 200 g suchego ryżu basmati
  • Olej do smażenia
Składniki marynaty połączyć – pozostawić ok.50 ml do warzyw z woka.
Boczek należy ponacinać w tzw. kratkę i wymasować z marynatą.
Pozostawić do marynowania na ok.30 minut i upiec w piekarniku – najlepiej z dodatkiem pary ok.1 godzinę w 180 C. Upieczony pokroić i podać z ryżem z warzywami.
Ryż z warzywami:
Ryż ugotować i wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić w równe, drobne cząstki. Dymkę posiekać drobno. Na woku rozgrzać olej i obsmażyć warzywa, po minucie dodać ryż i sos hoisin z wodą i odrobinę marynaty od mięsa. Smażyć kolejną minutę. Podać z siekanymi ziołami

Pieczona główka kalafiora i sałatka z kaszy
  • 1 średnia główka kalafiora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mieszanki przyprawy harissa
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • Ok.50 g siekanych ziół – kolendra, natka, bazylia
  • 1 łyżeczka soli
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Od kalafiora odkrawamy największe, zewnętrzne liście, zostawiamy małe liście tuż przy główce - są jadalne i bardzo smaczne po upieczeniu. Kalafiora myjemy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty w miseczce. Kalafiora smarujemy marynatą za pomocą silikonowego pędzelka, łyżki lub ręki. Kalafiora w całości kładziemy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
Więcej na ten temat