Pytanie na Śniadanie

Odświeżamy świąteczne dania cz.3

Pieczony schab z warzywami
Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 300 g suszonych moreli
  • 200 g musztardy Dijon
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • ok. 1 kg ulubionych warzyw – kalafior, brokuł, marchew
  • olej do smażenia
Mięso umyć i osuszyć. Przy pomocy noża naciąć wnętrze i napełnić suszonymi morelami. W moździerzu utrzeć posiekany czosnek z musztardą i rozmarynem. Dodać oliwę i całość ucierać na gęstą pastę. Mięso wymasować marynatą i odstawić na kilka godzin – idealnie przygotować dzień wcześniej.
Następnego dnia mięso obsmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju na złoto i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Upiec w 180°C przez około 1,5 godziny.
Mięso upieczone poprzedniego dnia można spokojnie odświeżyć za pomocą programu parowego Regeneracja – wykorzystując parę. Można mięso wraz z warzywami umieścić w centralnym punkcie piekarnika, ustawić program regeneracja i czas na 25 minut. Można też przygotować porcje na talerzach i umieszczając je na poszczególnych półkach w piekarniku i odświeżyć w formie indywidualnych porcji.

Pieczona ryba
Składniki:
  • tuszka ryby (około 1,5 kg)
  • cytryna – skórka i sok
  • pomarańcza – skórka i sok
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • kilka gałązek tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Rybę dokładnie umyć i osuszyć. W naczyniu połączyć siekany czosnek, oliwę, sos z cytryny i pomarańczy, miód i suche przyprawy. Porządnie natrzyj mieszanką rybę.
Pozostały sok wykorzystaj do podlania podczas pieczenia. Pozostaw w chłodnym miejscu, aby się zamarynowało.
Naczynie żaroodporne wysmaruj cienko masłem (3/4 przygotowanej ilości). Następnie włóż zamarynowaną rybę i polej ją pozostawioną marynatą. Na wierzch połóż małe kawałki masła. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.
Rybę można swobodnie odświeżyć wykorzystując program parowy Regeneracja na około 20 minut – stanie się znów soczysta. Danie można odgrzać w całości lub wyporcjowane na talerzach..

Kulebiak z kapustą i grzybami
Składniki:
  • 50 g drożdży
  • szkl. mleka
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jaja
  • łyżeczka soli
  • 450 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 100 g namoczonych grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • rozmącone jajo do posmarowania kulebiaka
  • gruba sól
  • kminek do posypania kulebiaka
Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki wraz z cebulą pokroić i udusić z odrobiną masła. Namoczone grzyby ugotować i dodać do kapusty podczas gotowania. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
W misce sporządzić zaczyn z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, cukru i 1 łyżki mąki. Kiedy zaczyn ruszy dodać mąkę, jaja, resztę ciepłego mleka, sól, rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie lekko zagnieść – podsypując mąką w miarę potrzeb. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować na dwa prostokątne placki. Na tacy wyłożonej pergaminem ułożyć placek, nałożyć nadzienie i zwinąć tak, aby łączenie było pod spodem (kulebiak się nie otworzy podczas pieczenia). Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajem i posypać ulubionymi dodatkami.
Piec w 180°C około 40 minut.
Upieczony można spokojnie odświeżyć podgrzewając z pomocą programu parowego Regeneracja w całości lub wyporcjowany na talerzach.
Więcej na ten temat