Świąteczna przystawka: Stek z antrykotu zawijany w plastry boczku i pieczony z rozmarynem i czosnkiem na gęstym sosie chimichurri
Składniki na 3 osoby:
- 1 duży stek z antrykotu (powyżej 300g),
- 6-8 plastrów wędzonego surowego boczku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 ząbki czosnku,
sos:
- 1 szklanka liści zielonej pietruszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 2 papryczki Jalapeño,
- ¼ szklanki czerwonego octu winnego,
- sól, pieprz,
- ½ szklanki oliwy
Przepis: Aby zrobić sos połącz wszystkie składniki w blenderze kielichowym łącząc je w kilku pulsacyjnych blendowaniach. Steki wyciągnij na 30 minut przed pieczeniem z lodówki, delikatnie posmaruj oliwą, ułóż na nich cienko pokrojone plasterki czosnku i połóż gałązki rozmarynu. Zawiń steka szczelnie w plastry boczku i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na blasze z pergaminem. Piecz około 10-12 minut. Wyciągnij steki i daj im odpocząć kilka minut zanim je pokroisz. Serwuj z sosem chimichurri.
Pieczeń rzymska z mielonego wegańskiego z suszonymi owocami w środku z kaszą gryczaną i gremolatą z natki pietruszki, czosnku i cytryny
Składniki na 1 pieczeń (wielkości keksówki):
pieczeń:
- 750 g mielonego mięsa wegańskiego,
- sól, pieprz,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- trochę wody,
farsz:
- garść suszonych moreli,
- garść suszonych śliwek kalifornijskich,
- 200g kaszy gryczanej,
- sól, pieprz,
gremolata:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- sok i skórka z 2 cytryn,
- sól,
- oliwa z oliwek
Przepis: Mięso wymieszaj dobrze z olejem, dodaj odrobinę wody i wyrób tak aby miało elastyczną konsystencję, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj kaszę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z pociętymi drobno morelami i śliwkami. Mięso rozłóż na pergaminie, rozpłaszcz wałkiem pod drugim arkuszem pergaminu. W środku mięsa ułóż farsz, delikatnie zawiń mięso używając spodniej części pergaminu i przełóż do teflonowej keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piecz w piekarniki nagrzanym na 180 stopni przez około 30 – 40 minut aż mięso się zarumieni. W tym czasie gdy pieczeń się piecze zrób gremolatę. Wymieszaj skórkę z cytryny z posiekanym czosnkiem, dopraw całość solą, dodaj poszatkowany pęczek natki, sok z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj. Wyjmij pieczeń, daj jej przestygnąć około 10 minut, krój w plastry i polewaj ziołową gremolatą. Gotowe
Pieczony rostbef w przyprawach karaibskich jerk z grillowanym ananasem i puree z batatów
Składniki na cały pieczony (1,5 – 2,5 kg cały rostbef):
sos jerk:
- 2 chilli habanero,
- 2 dymki,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
- 5 liści laurowych,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- ½ szklanki rumu,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- sól,
puree z batatów:
- 4 bataty,
- 100g masła,
- sól,
- grillowany ananas:
- 1 ananas,
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przepis: Wszystkie składniki na sos zblenduj w blenderze kielichowym i nasmaruj nim mięso, zostawiając około 1/3 do polania po pieczeniu. Mięso ułóż na blasze i piecz z termosondą w temperaturze 180 stopni tak długo aż mięso w środku osiągnie temperaturę 60 stopni. W międzyczasie obierz bataty, pokrój w kostkę i duś na maśle pod przykryciem tak długo aż batat będzie miękki. Rozgnieć go tłuczkiem i dopraw solą. Obierz ananasa, wykrój grube kawałki, obtocz w cukrze i grilluj. Wykładaj puree z batatów, krój mięso w plastry, dekoruj ananasem i polej resztą sosu jerk. Gotowe