Pytanie na Śniadanie

Rarytasy na świąteczny stół cz.1

Świąteczna przystawka: Stek z antrykotu zawijany w plastry boczku i pieczony z rozmarynem i czosnkiem na gęstym sosie chimichurri 
Składniki na 3 osoby: 
  • 1 duży stek z antrykotu (powyżej 300g), 
  • 6-8 plastrów wędzonego surowego boczku, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
sos: 
  • 1 szklanka liści zielonej pietruszki, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 2 papryczki Jalapeño, 
  • ¼ szklanki czerwonego octu winnego, 
  • sól, pieprz, 
  • ½ szklanki oliwy 
Przepis: Aby zrobić sos połącz wszystkie składniki w blenderze kielichowym łącząc je w kilku pulsacyjnych blendowaniach. Steki wyciągnij na 30 minut przed pieczeniem z lodówki, delikatnie posmaruj oliwą, ułóż na nich cienko pokrojone plasterki czosnku i połóż gałązki rozmarynu. Zawiń steka szczelnie w plastry boczku i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na blasze z pergaminem. Piecz około 10-12 minut. Wyciągnij steki i daj im odpocząć kilka minut zanim je pokroisz. Serwuj z sosem chimichurri.

Pieczeń rzymska z mielonego wegańskiego z suszonymi owocami w środku z kaszą gryczaną i gremolatą z natki pietruszki, czosnku i cytryny 
Składniki na 1 pieczeń (wielkości keksówki): 
pieczeń: 
  • 750 g mielonego mięsa wegańskiego, 
  • sól, pieprz, 
  • ½ szklanki oleju rzepakowego, 
  • trochę wody, 
farsz: 
  • garść suszonych moreli, 
  • garść suszonych śliwek kalifornijskich, 
  • 200g kaszy gryczanej, 
  • sól, pieprz, 
gremolata: 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sok i skórka z 2 cytryn, 
  • sól, 
  • oliwa z oliwek 
Przepis: Mięso wymieszaj dobrze z olejem, dodaj odrobinę wody i wyrób tak aby miało elastyczną konsystencję, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj kaszę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z pociętymi drobno morelami i śliwkami. Mięso rozłóż na pergaminie, rozpłaszcz wałkiem pod drugim arkuszem pergaminu. W środku mięsa ułóż farsz, delikatnie zawiń mięso używając spodniej części pergaminu i przełóż do teflonowej keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piecz w piekarniki nagrzanym na 180 stopni przez około 30 – 40 minut aż mięso się zarumieni. W tym czasie gdy pieczeń się piecze zrób gremolatę. Wymieszaj skórkę z cytryny z posiekanym czosnkiem, dopraw całość solą, dodaj poszatkowany pęczek natki, sok z cytryny i oliwę. Całość wymieszaj. Wyjmij pieczeń, daj jej przestygnąć około 10 minut, krój w plastry i polewaj ziołową gremolatą. Gotowe

Pieczony rostbef w przyprawach karaibskich jerk z grillowanym ananasem i puree z batatów 
Składniki na cały pieczony (1,5 – 2,5 kg cały rostbef): 
  • 1 cały rostbef, 
sos jerk: 
  • 2 chilli habanero, 
  • 2 dymki, 
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego, 
  • 1 łyżeczka mielonych goździków, 
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej, 
  • 5 liści laurowych, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • ½ szklanki rumu, 
  • 1 łyżka płynnego miodu, 
  • sól, 
puree z batatów: 
  • 4 bataty, 
  • 100g masła, 
  • sól, 
  • grillowany ananas: 
  • 1 ananas, 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
Przepis: Wszystkie składniki na sos zblenduj w blenderze kielichowym i nasmaruj nim mięso, zostawiając około 1/3 do polania po pieczeniu. Mięso ułóż na blasze i piecz z termosondą w temperaturze 180 stopni tak długo aż mięso w środku osiągnie temperaturę 60 stopni. W międzyczasie obierz bataty, pokrój w kostkę i duś na maśle pod przykryciem tak długo aż batat będzie miękki. Rozgnieć go tłuczkiem i dopraw solą. Obierz ananasa, wykrój grube kawałki, obtocz w cukrze i grilluj. Wykładaj puree z batatów, krój mięso w plastry, dekoruj ananasem i polej resztą sosu jerk. Gotowe

Więcej na ten temat