Pytanie na Śniadanie

Pierogi z różnych stron świata cz.1

Samosy - pierożki indyjskie
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 średnie cebule
  • 1 szklanka groszku
  • 1 płaska łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka amchur (proszek z mango)
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • klarowane masło ghee do smażenia
  • sól do smaku
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczka mielonego kuminu
  • olej do smażenia 
NADZIENIE:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rozgniatamy ugotowane ziemniaki. Obieramy cebulę i kroimy na drobna kosteczkę. Obieramy czosnek i imbir. Imbir ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy przez praskę. Ghee rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy imbir i po chwili pozostałe przyprawy. Smażymy jeszcze dwie minuty. Do ziemniaków dodajemy przesmażoną cebulę z przyprawami. Mieszamy. Na koniec dodajemy groszek. Można też dodać w tym momencie świeże listki kolendry. Gotowe nadzienie zostawiamy do przestygnięcia zanim zaczniemy zawijać pierożki. Pora na przygotowanie ciasta.
CIASTO:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy kumin, sól, olej. Na końcu wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na ok. 15 minut. Ciasto dzielmy na kawałki. Rozwałkowujemy placki ciasta o grubości ok. 2-3 mm. Wykrajamy półkoliste trójkąty, które wypełniamy zimnym już nadzieniem. Zawijamy rogi, tak by farsz nie wydostał się z samosy.
Gotowe pierożki wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy chwilę, do uzyskania pięknego złotego koloru ciasta.

Empanadas - pieczone pierogi hiszpańskie 
  • 750 g mąki pszennej
  • 180-250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki farszu:
  • 100 g masła
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 200 g sera gorgonzolla
  • Chorizo
  • Fasola w puszce 
  • 2 białe cebule
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • garść poszatkowanego grubego szczypioru
  • 2 łyżki stołowe wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chilli (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrego)
  • 1 łyżka stołowa oregano (najlepiej świeże)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko z oddzielonym żółtkiem i białkiem
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść, wyrabiać kilka minut, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Rozgrzać patelnię natłuszczoną oliwą i smażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodać pokrojoną paprykę i chorizo. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Mięso powinno się podsmażać przez około 5 minut, trzeba wszystkie składniki co jakiś czas zamieszać. Dodać gorgonzolę i pietruszkę, smażyć mieszając aż ser się rozpuści i połączy z mięsem. Odstawić z ognia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować (ja zrobiłam na grubość około 4mm), wyciąć koła o średnicy 10cm. Na każde nakładać około 1 czubatą łyżkę farszu. Dokładnie skleić boki pierożków i zawinąć ciasto w kształt falbanki. Pierożki ułożyć na blasze. W misce rozbełtać widelcem jajko i używając pędzelka posmarować dokładnie empanadas, również brzegi. Piec 30 minut – ja ustawiłam opcję grzania góra-dół. Empanadas podaję  z kwaśna śmietana.

Chinkali - pierogi gruzińskie 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 190 g ciepłej wody 
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 500 g świeżo zmielonej wołowiny lub baraniny
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki 
  • 250 ml drobiowego 
  • sól i pieprz
Mięso łączymy z drobno posiekaną natką, startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszamy przez około 3-4 minuty, do czasu aż mięso wchłonie cały bulion. Na koniec dodajemy sól i pieprz (jeśli bulion był słony, to należy ograniczyć ilość soli). Z podanych składników zagniatamy ciasto (będzie dość twarde) i następnie wałkujemy je w taki sam sposób, jak na pierogi (niezbyt grubo, ale i nie za cienko). Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm i na środek każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Przyszczypując ciasto dookoła formujemy sakiewkę mocno zaciskając łączenie.
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. (Przy odcedzaniu należy się z nim obchodzić na tyle delikatnie, by nie popękały i nie wypłynął zgromadzony w nich bulion). Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.
Więcej na ten temat