Zapiekanki z kabanosami/ pieczarkami i pastą serową
Składniki dla 4 osób
- 200g kabanosów – pokrojone w drobne cząstki
- 4 duże bagietki
- 200g tartego sera – umiarkowany aromat – np. gouda
- 200g twarożku naturalnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 600g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 150g pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
Pieczarki oczyścić, pokroić w grubsze plasterki, podsmażyć na złoto i lekko doprawić do smaku. Kabanosy pokroić ukośnie w cząstki.
Bagietkę podzielić wzdłuż na pół. Twarożek połączyć z tartym serem i słodką papryką, doprawić do smaku solą i pieprzem wg upodobań. Gotową pasta posmarować bagietkę, ułożyć pieczarki, podzielone pomidorki koktajlowe, kabanosy i ewentualnie odrobinę sera. Całość zapiec w 180 C ok 10 minut. Serwować z listkami rukoli.
Rolowana pierś z kurczaka z kiełbasą myśliwską i śliwkami
Składniki dla 4 osób
- 4 piersi z kurczaka – każda ok 200g
- Garść suszonych śliwek bez pestek
- 200g kiełbasy myśliwskiej pokrojonej w plasterki
- Kilka gałązek tymianku i rozmarynu
- Sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 kg marchwi
- Mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filety rozbić na desce tak. aby krawędzie były bardzo cienkie – to gwarantuje, że rolada się nie otworzy.
Na środku kotleta ułożyć pokrojona kiełbasę, posiekane śliwki, kilka gałązek tymianku i rozmarynu.
Roladki zrumienić na dobrze rozgrzanym oleju i dalej dusić na patelni pod przykryciem ok 20 minut lub zawinąć w pergamin i folie aluminiową i wykończyć w rozgrzanym piekarniku w podobnym czasie w 180 C
Marchew – obrać i umyć. Pokroić wzdłuż, skropić olejem i połączyć z przyprawami. Upiec w rozgrzanym piekarniku do 180 C ok 25 minut
Soczewica z cieciorką w sosie pomidorowym z kabanosami
Składniki dla 4 osób
- 150g zielonej lub czarnej soczewicy (namoczonej przez noc)
- Ok 340g kiełbasy żywieckiej – pokrojonej w kostkę
- 2 puszki siekanych pomidorów
- Kolorowa papryka po 1 z każdego koloru
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka cieciorki gotowanej
- 3 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, cukier, kminek do smaku
- Kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
Warzywa obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki
Kiełbasę pokroić w podobnej wielkości kawałki do warzyw.
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć pokrojoną kiełbasę i kiedy się lekko zarumieni dodać czosnek. Po chwili dodać odsączoną soczewicę, pokrojone warzywa, przyprawy i całość wolno dusić ok 10 minut. Kolejno dodać pomidory z tymiankiem i uzupełnić 1 szklanką wody. Całość dusić wolno ok 20 minut pod przykryciem. W tym czasie wyparzyć słoiki i kiedy soczewica w sosie lekko zmięknie całość doprawić do smaku. Wlać do słoików, koniecznie zakręcić mocno wyparzona nakrętką i pasteryzować ok 20 minut. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.