Pytanie na Śniadanie

Rozgrzewające gulasze wg Czarka Powały cz.1

Gulasz grzybowy podany z plackami ziemniaczanymi 
Składniki:
Gulasz: 
  • 150 g grzybów (np.borowiki, podgrzybki, kurki)
  • 100 g pieczarek
  • 100 g pieczarek portobello
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml wino białe
  • 100 ml bulion
  • 100g papryka świeża
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 100 ml śmietanka 30% świeży tymianek
  • Papryka ostra
  • Natka pietruszki
  • olej
Placki ziemniaczane:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 50 g cebuli
  • 25 g mąki pszennej
  • Majeranek suszony
  • olej
  • Sól, pieprz
Gulasz:
W garnku na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i białe wino. Odparowujemy alkohol i dodajemy śmietankę oraz bulion. Dodajemy przyprawy liść laurowy, ziele angielskie świeży tymianek ostką paprykę. Całość gotujemy przez ok 15 – 20 min. Gdy gulasz zredukuje się o połowę dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jaja, posiekaną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką placki i smażymy z każdej strony przez ok 2 -3 minuty.
Na talerzu układamy placki które następnie polewamy gulaszem grzybowym i dekorujemy natką pietruszki.

Kiełbaski jagnięce w korzennym sosie z ciemnego piwa z puree ziemniaczano musztardowym
Składniki:
  • 3 kiełbaski jagnięce
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 6 ziaren kardamonu
  • 6 goździków
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 200 g puree ziemniaczanego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej(z ziarnami gorczycy)
  • Olej
  • Sól, pieprz
W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy piwo, miód oraz dodajemy cynamon, kardamon, anyż, goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie do garnka przekładamy kiełbaski jagnięce a na wierzch gałązki rozmarynu. Garnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 15-20 minut. Kiełbaski można podawać z puree ziemniaczano-musztardowym.

Gulasz warzywny z pastą curry mlekiem kokosowym
Składniki:
  • 100 g cukinia zielona
  • 100 g bakłażan
  • 150g marchewka
  • 150 g papryka kolorowa
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 150 g ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • Wiórki kokosowe
  • Świeża kolendra
Warzywa kroimy w dużą kostkę. Rozpoczynamy smażenie od czosnku i cebuli, następnie dodajemy marchew i chwile przesmażamy. Następnie dodajemy paprykę bakłażana i cukinię. Kolejno pastę curry i zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok 10 minut. Gdy gulasz odparuje dodajemy ugotowaną ciecierzycę, mleko kokosowe, kumin sól i pieprz. Gotowy gulasz posypujemy wiórkami kokosowymi oraz świeżą kolendrą.
Więcej na ten temat