Wytrawne paszteciki z warzywami i kasztanami
Składniki:
- Pęczek włoszczyzny
- ok. 200 g kasztanów ugotowanych (można je zamienić na fasolę konserwową)
- Kilka gałązek tymianku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 płat schłodzonego ciasta francuskiego
- 2 jaja
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Ziarno maku, sezamu lub słonecznika do dekoracji
Przepis: Włoszczyznę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, czosnek i cebule obrać i drobno posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgraną patelnie wlać odrobinę oleju, podsmażyć czosnek z cebulą i po chwili dodać warzywa i kasztany. Całość podsmażyć kilka minut i dalej dusić pod przykryciem ok 20 minut aż zmiękną. Całość doprawić do smaku, gotową masę schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Schłodzona masę połączyć z 1 jajem. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blat, napełnić schłodzoną masą i zwinąć 2 rolady z 1 płata ciasta, posmarować rozmąconym jajem i ponownie schłodzić – czynność smarowania warto powtórzyć 2-3 razy dla uzyskania głęboko złotej chrupiącej skórki podczas pieczenia. Posmarowane ostatni raz posypać ulubionymi ziarnami przed pieczeniem. Schłodzoną roladę należy podzielić na mniejsze paszteciki i upiec w dodatkiem pary wodnej - 30 minut w 180 C. Ważne, aby dokładnie schłodzić masę warzywną i ciasto przed zwinięciem i jeszcze dodatkowo schłodzić, aby wyziębione – upiec, z tego powodu uzyskuje się najbardziej chrupkie ciasto i nawet gotowe będzie extra chrupkie. Ciasto francuskie musi być pieczone w takich warunkach dla uzyskania najlepszych efektów.
Słodkie rogaliki z makiem i bakaliami
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- Ok. 500 g masy makowej
- 250 g mieszanki bakalii
- Ok.100 ml miodu
- Dodatkowo 100g mielonych orzechów
- 2 jaja
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- sok z ½ cytryny
Przepis: Nadzienie najlepiej przygotować 1 dzień wcześniej i dokładnie schłodzić. W rondlu podgrzać miód z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Całość ostudzić i połączyć ze zmielonym makiem. Doprawić do smaku Gotowe ciasto rozwinąć na blat, wykroić długie trójkąty, ułożyć nadzienie i zwijać rogale. Zwinięte ułożyć na blasze z pergaminem i odłożyć do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Wstawić do piekarnika koniecznie zimne i piec w 180 C przez 30 minut z dodatkiem pary – jeśli to możliwe Lukier – cukier puder połączyć energicznie z wodą, sokiem z cytryny i odstawić. Lukier swobodnie można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie
Ryba w cieście francuskim z pieczarkami alla Wellington z sosem chrzanowym
Składniki:
- Ok.400 g fileta ulubionej ryby – łosoś, dorsz, pstrąg
- 1 płat chłodzonego ciasta francuskiego
- Ok. 400 g pieczarek
- 2-3 listki kapusty
- 1 cebula
- 200 g sera ricotta
- 250 ml śmietanki
- 1 korzeń tartego chrzanu
- Sok z 1 cytryny
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- 1 jajo
Przepis: Liście kapusty sparzyć i wystudzić. Dobrze ja osuszyć na ręczniku papierowym. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić odważnie do smaku. Doprawione odcedzić i dobrze wychłodzić. Ser ricotta doprawić lekko pieprzem. Filet ryby gwałtownie obsmażyć z odrobiną oleju - ale jeszcze bez przypraw. Obsmażoną (wewnątrz surową) schłodzić w lodówce. Wszystkie składowe tej zapiekanki musza być dobrze wychłodzone. Płat ciasta francuskiego rozwinąć na blat. W centralnym punkcie ułożyć liście kapusty tak, aby mogła dokładnie otulić później rybę. Następnie ułożyć zimną rybę, pieczarki i przykryć kapustą. Chodzi o to, aby zamknąć rybę w kapuście a następnie całość zamknąć ciastem francuskim. Ta czynność należy wykonać jak najszybciej, powstałą roladę posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać ziarenkami. Gotową i posmarowaną jajem należy schłodzić i upiec w piekarniku w temperaturze 200 C 30 minut. Sos – w rondlu zeszklić siekany czosnek i dodać śmietankę. Wyredukować aż lekko zgęstnieje, dodać tarty chrzan i doprawić odrobiną soku z cytryny , sola i pieprzem.