Naturalne, domowe chipsy z cukinii z solą morską i octem
Składniki na 4 osoby:
- 2 cukinie,
- sól zwykła,
- sól morska,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- oliwa z oliwek
Przepis: Cukinie pokrój w bardzo cienkie i równe plastry. Ocet połącz z 200ml wody i posól. Zagotuj i zalej plastry cukinii. Potrzymaj minutę/dwie i odsącz. Wytrzyj w papier, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na papierze pergaminowym. Kontroluj kolor. Po około 5-7 minutach zmniejsz temperaturę do 100-120, uchyl piekarnik i susz aż plastry cukinii będą miękkie. Podawaj posolone solą morską. Gotowe
Chrupiąca cieciorka z chili i limonką
Składniki na 4 osoby:
- 400g ugotowanej cieciorki,
- sól morska,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- 1 limonka – skórka i sok,
- oliwa z oliwek
Przepis: Cieciorkę opłucz z zalewy i osusz. Dodaj odrobinę oliwy, wymieszaj i oprósz pieprzem cayenne i solą. Rozgrzej minimalną ilość oliwy na patelni i gdy się rozgrzeje wrzuć na nią cieciorkę. Smaż około 5 minut aż zrobi się chrupiąca. Pod koniec smażenia dodaj skórkę z limonki i sok. Zgaś ogień, przesyp do miseczki. Jedz ciepłe lub zimne. Gotowe
Domowe nachos z guacamole i kwaśną śmietaną
Składniki na 6 osób:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- ½ szklanki gorącej wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 dojrzałe awokado,
- sól,
- 1 pomidor,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ czerwonej cebuli,
- oliwa z oliwek,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- 1 chili,
- 1 pęczek kolendry,
- 1 limonka – sok i skórka
Przepis: Mąki przesiej przez sito. Gorącą wodę wymieszaj z 4 łyżkami oliwi i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki. Przygotuj guacamole: obierz awokado, posól je, zmiażdż widelcem. Dodaj pocięte drobno czosnek i cebulę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszaj, dodaj oliwę. Śmietanę wymieszaj z pociętym drobno chili, kolendrą oraz skórką i sokiem z limonki. Posól ją. Ciasto na nachos rozwałkuj i wycinaj trójkąty. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Serwuj z guacamole i kwaśną śmietaną.