Pytanie na Śniadanie

Chrupiące przekąski od Kuby Steuermarka cz.1

Naturalne, domowe chipsy z cukinii z solą morską i octem
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 cukinie, 
  • sól zwykła, 
  • sól morska, 
  • 2 łyżki octu z białego wina, 
  • oliwa z oliwek
Przepis: Cukinie pokrój w bardzo cienkie i równe plastry. Ocet połącz z 200ml wody i posól. Zagotuj i zalej plastry cukinii. Potrzymaj minutę/dwie i odsącz. Wytrzyj w papier, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na papierze pergaminowym. Kontroluj kolor. Po około 5-7 minutach zmniejsz temperaturę do 100-120, uchyl piekarnik i susz aż plastry cukinii będą miękkie. Podawaj posolone solą morską. Gotowe

Chrupiąca cieciorka z chili i limonką
Składniki na 4 osoby: 
  • 400g ugotowanej cieciorki, 
  • sól morska, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • 1 limonka – skórka i sok, 
  • oliwa z oliwek
Przepis: Cieciorkę opłucz z zalewy i osusz. Dodaj odrobinę oliwy, wymieszaj i oprósz pieprzem cayenne i solą. Rozgrzej minimalną ilość oliwy na patelni i gdy się rozgrzeje wrzuć na nią cieciorkę. Smaż około 5 minut aż zrobi się chrupiąca. Pod koniec smażenia dodaj skórkę z limonki i sok. Zgaś ogień, przesyp do miseczki. Jedz ciepłe lub zimne. Gotowe

Domowe nachos z guacamole i kwaśną śmietaną
Składniki na 6 osób: 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej, 
  • ½ szklanki gorącej wody, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 dojrzałe awokado, 
  • sól, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany, 
  • 1 chili, 
  • 1 pęczek kolendry, 
  • 1 limonka – sok i skórka
Przepis: Mąki przesiej przez sito. Gorącą wodę wymieszaj z 4 łyżkami oliwi i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki. Przygotuj guacamole: obierz awokado, posól je, zmiażdż widelcem. Dodaj pocięte drobno czosnek i cebulę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszaj, dodaj oliwę. Śmietanę wymieszaj z pociętym drobno chili, kolendrą oraz skórką i sokiem z limonki. Posól ją. Ciasto na nachos rozwałkuj i wycinaj trójkąty. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Serwuj z guacamole i kwaśną śmietaną.

Więcej na ten temat