Szybki omlet z dwóch jaj na słodko z jogurtem z siemieniem lnianym i musem z daktyli
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego,
- 2 daktyle,
- 100g jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przepis: Zagotuj wodę i gdy się zagotuje odczekaj 3 minuty zanim zalejesz siemię lniane i daktyle. Zalej je w dwóch oddzielnych miseczkach – w każdym przypadku 50 ml wody. W tym czasie gdy się namaczają rozbij dwa jajka i posól je. Rozgrzej olej na małej patelni i wlej na nią jajka. Smaż na średnim ogniu uważając aby nie zarumienić omleta. Przewróć go na drugą stronę i zgaś pod nim ogień. Zblenduj daktyle, wymieszaj siemię. Wyłóż omleta, wymieszaj jogurt z siemieniem i rozłóż na omlecie. Dosłodź całość musem z daktyli. Gotowe
Łosoś pieczony w miodzie z warzywami liściowymi na parze z dressingiem maślankowym z koprem i cytryną
Składniki na 2 osoby:
- 2 kawałki filetu z łososia ze skórą nasmarowanego oliwą i z ulubionymi przyprawami,
- 300g młodego szpinaku,
- 300g buraka liściowego,
- 200 ml maślanki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 cytryna,
- szczypta soli,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
Przepis: Piekarnik nagrzej na 180 stopni z termoobiegiem i gdy jest gorący włóż do niego łososia skórą do góry. Piecz około 12 minut. W tym czasie zagrzej wodę, posól ją i ustaw na niej durszlak. Przykryj go pokrywką. Umyj szpinak, oczyść liście buraka liściowego, delikatnie skrop je oliwą i posól. Włóż pod pokrywkę na durszlak i parz około 3 minut. W tym czasie zrób sos mieszając maślankę z odrobiną oliwy, sokiem i skórką z jednej cytryny oraz pęczkiem koperku. Łososia układaj na liściach i dekoruj dresingiem. Gotowe
Pilaw z dzikiego ryżu z cieciorką, groszkiem, świeżym ziołami i karmelizowanymi w syropie z agawy orzeszkami ziemnymi
Składniki na 2 osoby:
- 200g dzikiego ryżu,
- sól,
- 150g ugotowanej cieciorki,
- 250g groszku zielonego,
- 100g orzeszków ziemnych,
- 50ml syropu z agawy,
- oliwa z oliwek,
- 1 pęczek kolendry
Przepis: Opłucz ryż, nalej 400ml zimnej wody, posól ją i gotuj ryż aż będzie „pół-miękki”. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i wilgotny ryż, dodaj cieciorkę i groszek. Przykryj całość pokrywką i duś około 7 minut. W międzyczasie podpraż orzeszki ziemne na patelni i dodaj do nich syrop z agawy. Lekko skarmelizuj. Wykładaj ryż, dodaj orzeszki i pociętą świeżo kolendrę. Skrop oliwą. Gotowe
Karmelizowane w ksylitolu jabłka z kruszonką migdałowo-owsianą
Składniki na 2 osoby:
- 2 jabłka,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 50g migdałów,
- 50g płatków owsianych,
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przepis: Jabłka pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w cząstki i obtocz w łyżce ksylitolu. Smaż na gorącej patelni aż się lekko skarmelizują. Migdały zblenduj, wymieszaj z płatkami i pozostałą łyżką ksylitolu. Całość podgrzej na suchej patelni i gdy zaczyna się złocić dodaj olej kokosowy, wymieszaj i ostudź. Jabłka podawaj z mieszanką migdałowo-płatkową. Gotowe