ROLADKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 łyżki Kruger krem czekoladowy
- 2 łyżki mleka
- łyżka cukru
- ½ łyżki cynamonu
- masło
- truskawki
Z chleba odcinamy skórki i za pomocą wałka rozwałkowujemy go. Następnie smarujemy chleb Kruger kremem czekoladowym i zwijamy w rulon. W miseczce mieszamy mleko z jajkiem i każdy jeden rulonik moczymy w powstałej masie. Na patelni rozpuszczamy masło i z każdej strony obsmażamy roladki na złoto-brązowy kolor. Do miseczki dodajemy cukier z cynamonem. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Po usmażeniu roladki obtaczamy w mieszance. Dekorujemy truskawkami.
CZEKOLADA PIERNICZKOWA
- 400 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g Kruger czekolady do picia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ciasteczka korzenne
- bita śmietana (do podania)
W rondlu podgrzać mleko ze śmietaną. Dodać podzieloną na kostki czekoladę gorzką i mleczną oraz przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści, a napój zgęstnieje. Czekoladę podawać udekorowaną bitą śmietaną i posypaną przyprawą do piernika.
CZEKOLADA DO PICIA TIRAMISU
- 30 g Kruger czekolady do picia
- 300 ml mleka
- 60 ml amerretto
- 4 łyżki mascarpone
- szkl. śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 sztuk biszkoptów podłużnych
Śmietankę ubij z mascarpone oraz cukrem pudrem. Mleko podgrzej, dodaj do niego czekoladę do picia i wymieszaj. Następnie dodaj likier Amaretto i wlej do szklanek. Udekoruj czekoladę ubitą śmietanką z mascarpone. Posyp obficie kakao oraz dodaj biszkopty.
PANCAKES Z KREMEM CZEKOLADOWYM
- jajko
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek Kruger kremu czekoladowego
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, a także dodaj jajko, mleko, cukier puder i olej. Miksuj wszystkie składniki przez około 20 sekund i odstaw masę na 5 minut. Na papier do pieczenia nałóż po łyżeczce kremu czekoladowego i lekko rozsmaruj w kształt małych kółek. Wstaw do zamrażalnika na minimum 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Nałóż łyżkę ciasta, lekko rozsmaruj w kształt koła troszkę większego od krążków z kremu czekoladowego. Smaż na małym ogniu i gdy placuszek będzie już prawie gotowy do obrócenia, wtedy nałóż krążek Kruger kremu czekoladowego prosto z zamrażalnika na środek placuszka, nałóż od razu drugą łyżkę ciasta przykrywając czekoladę. Po minucie smażenia obróć go na drugą stronę i smaż na rumiany kolor. Smacznego!
CIASTECZKOWE SZALEŃSTWO
- 20 łyżeczek Kruger kremu czekoladowego
- 115 g masła, w temp. pokojowej
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g jasnego brązowego cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- duże jajko
- 140 g mąki pszennej
- 40 g Kruger kakao
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżeczką małe porcje Kruger kremu czekoladowego i (u mnie ok. 3/4 łyżeczki na porcję). Włożyć do zamrażarki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do wykonania ciasteczek. To będzie nadzienie do ciastek. W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie jajko i ponownie utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, Kruger kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. 2 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki (ok. 18-20 g), następnie lekko rozpłaszczać je na dłoni, na środek każdego z nich kłaść zamrożoną Kruger krem czekoladowy i obtaczać ją w cieście, formując kulki. Jeśli ciasto będzie klejące lekko oprószać je mąką, co ułatwi formowanie kulek. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie – schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Uformowane kulki układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 10 minut. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się spłaszczyć; jeśli tego nie zrobią to 2 minuty przed końcem pieczenia przyklepać je lekko drewnianą łyżką. Wyjąć, przestudzić na blaszce a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.