Pytanie na Śniadanie

Czekoladowe wypieki i koktajle dla całej rodziny cz.1

ROLADKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 łyżki Kruger krem czekoladowy
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru
  • ½ łyżki cynamonu
  • masło
  • truskawki
Z chleba odcinamy skórki i za pomocą wałka rozwałkowujemy go. Następnie smarujemy chleb Kruger kremem czekoladowym i zwijamy w rulon. W miseczce mieszamy mleko z jajkiem i każdy jeden rulonik moczymy w powstałej masie. Na patelni rozpuszczamy masło i z każdej strony obsmażamy roladki na złoto-brązowy kolor. Do miseczki dodajemy cukier z cynamonem. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Po usmażeniu roladki obtaczamy w mieszance. Dekorujemy truskawkami.

CZEKOLADA PIERNICZKOWA
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g Kruger czekolady do picia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ciasteczka korzenne
  • bita śmietana (do podania)
W rondlu podgrzać mleko ze śmietaną. Dodać podzieloną na kostki czekoladę gorzką i mleczną oraz przyprawę do piernika. Gotować na wolnym ogniu mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści, a napój zgęstnieje. Czekoladę podawać udekorowaną bitą śmietaną i posypaną przyprawą do piernika.

CZEKOLADA DO PICIA TIRAMISU
  • 30 g Kruger czekolady do picia
  • 300 ml mleka
  • 60 ml amerretto
  • 4 łyżki mascarpone
  • szkl. śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 sztuk biszkoptów podłużnych
Śmietankę ubij z mascarpone oraz cukrem pudrem. Mleko podgrzej, dodaj do niego czekoladę do picia i wymieszaj. Następnie dodaj likier Amaretto i wlej do szklanek. Udekoruj czekoladę ubitą śmietanką z mascarpone. Posyp obficie kakao oraz dodaj biszkopty.

PANCAKES Z KREMEM CZEKOLADOWYM
  • jajko
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek Kruger kremu czekoladowego
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, a także dodaj jajko, mleko, cukier puder i olej. Miksuj wszystkie składniki przez około 20 sekund i odstaw masę na 5 minut. Na papier do pieczenia nałóż po łyżeczce kremu czekoladowego i lekko rozsmaruj w kształt małych kółek. Wstaw do zamrażalnika na minimum 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Nałóż łyżkę ciasta, lekko rozsmaruj w kształt koła troszkę większego od krążków z kremu czekoladowego. Smaż na małym ogniu i gdy placuszek będzie już prawie gotowy do obrócenia, wtedy nałóż krążek Kruger kremu czekoladowego prosto z zamrażalnika na środek placuszka, nałóż od razu drugą łyżkę ciasta przykrywając czekoladę. Po minucie smażenia obróć go na drugą stronę i smaż na rumiany kolor. Smacznego!

CIASTECZKOWE SZALEŃSTWO
  • 20 łyżeczek Kruger kremu czekoladowego
  • 115 g masła, w temp. pokojowej
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g jasnego brązowego cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • duże jajko
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g Kruger kakao
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować talerzyk lub deseczkę, wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać z rękawa cukierniczego lub nakładać łyżeczką małe porcje Kruger kremu czekoladowego i (u mnie ok. 3/4 łyżeczki na porcję). Włożyć do zamrażarki na minimum pół godziny przed przystąpieniem do wykonania ciasteczek. To będzie nadzienie do ciastek. W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do uzyskania puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie jajko i ponownie utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, Kruger kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. 2 płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować nieduże kulki (ok. 18-20 g), następnie lekko rozpłaszczać je na dłoni, na środek każdego z nich kłaść zamrożoną Kruger krem czekoladowy i obtaczać ją w cieście, formując kulki. Jeśli ciasto będzie klejące lekko oprószać je mąką, co ułatwi formowanie kulek. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie – schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Uformowane kulki układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 10 minut. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się spłaszczyć; jeśli tego nie zrobią to 2 minuty przed końcem pieczenia przyklepać je lekko drewnianą łyżką. Wyjąć, przestudzić na blaszce a następnie przenieść je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Więcej na ten temat