Miska Śniadaniowa- zielony jogurt szpinakowy, owoce, orzechy, miód
Składniki dla 4 osób
500g umytego szpinaku
1l jogurtu greckiego
2 banany
250g borówek
Garść orzechów i pestek
Miód do smaku ok 100ml
Sposób przygotowania
Zmiksować umyty szpinak na gładko, połączyć go z jogurtem przy pomocy łyżki – nie miksować!!! Powstały jogurt rozlać do miseczek
Ułożyć na wierzchu pokrojone owoce, posiekane orzechy i pestki. Polać miodem wg upodobań
Masywne zapiekanki na długiej bagietce - z pieczarkami, serem i boczkiem
Składniki na 2 długie zapiekanki
1 długa bagietka ok 30cm
2 łyżki masła
500g pieczarek
1 duża cebula
250g boczku wędzonego w plastrach
200ml gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Masa pieczarkowa – Cebule i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Posmarować masłem. Wypełnić masą pieczarkową, ułożyć kawałki boczku, obsypać obficie serem u upiec w 220 C ok 7 minut
Pizza domowa z pepperoni z oliwkami
Ciasto
4 g świeżych drożdży
150 ml wody o temperaturze 22°C
2 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
150 g mąki do pizzy
3/4 łyżki rafinowanej
soli morskiej
Sos
250ml mielonych pomidorów z puszki
2 ząbki siekanego czosnku
50ml oliwy
Sól pieprz do smaku
Dodatki
400g pepperoni w plasterkach
100g oliwek drylowanych
200g ulubionych serów – parmezan, mozzarella, camembert
Sok i skórka z 1 cytryny
Sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Sos: Składniki połączyć, doprawić do smaku i odstawić Ciasto: W misce z letnią wodą i cukrem rozpuścić drożdże a następnie połączyć z solą i mąką.
Ugniatać do momentu, aż będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję lub ok 10 minut w robocie planetarnym. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodatki: Sery pokroić na płatki, mniejsze kawałki i zetrzeć. Oliwki odsączyć z wody
Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i wypełnić nim blaszkę do pieczenia. Posmarować cienką warstwę sosu, ułożyć dodatki i ser. Upiec w 230 C ok 15 minut – idealnie w piekarniku z małą ilością pary.
Burger wołowy z bekonem i klasycznym sosem
Składniki dla 4 osób
800g mięsa mielonego z łopatki wołowej i karkówki (50/50)
Kilka plastrów bekonu surowego wędzonego
50g piklowanej cebulki
sól, pieprz do smaku
4 bułki hamburgerowe
Kilka listków sałaty
Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki siekanych korniszonów
1 łyżka musztardy francuskiej
Sól, pieprz, do smaku
Sposób wykonania
Sos – W naczyniu połączyć składniki, dokładnie wymieszać i doprawić finalnie do smaku. Schłodzić w lodówce.
Burger - Mięso dobrze wymasować z odrobiną soli i pieprzu. Uformować okrągłe kotlety grubości 2 cm i średniku ok 15cm. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni ok 3,5 minuty z każdej strony-w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać- Podany czas na burgera średnio wysmażonego
Pieczony boczek na 3 sposoby - w cydrze z jabłkami, po meksykańsku, po chińsku
Składniki dla 4 osób
Cydr:
Ok 1,5kg boczku bez kości
0,7l cydru
1 cebula
2 drobno pokrojone jabłka
1 łyżka Majeranku
1 Łyżeczka soli, pieprzu
Meksyk:
1 łyżka kuminu
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka pieprzu cayenne
4 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana duża cebula
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu do smaku
50ml oleju
Chiny:
50ml jasnego sosu sojowego
50ml ciemnego sosu sojowego
3-4 łyżki miodu
1 łyżka pasty chili z czosnkiem 1 łyżka
Sposób przygotowania
Boczek podzielić na 3 równe części i każdą zamarynować z przygotowanymi składnikami.
Pozostawić do marynowania na ok 30 minut i upiec w piekarniku – najlepiej z dodatkiem pary ok 1 godzinę w 180 C. Upieczone lekko wystudzić i podawać w formie kanapek lub jako danie główne z ryżem lub ziemniakami.