Pytanie na Śniadanie

Fast-foody w wersji domowej – wiesz, co jesz! – zapiekanki na długiej bagietce

Dziś zrobimy: ++ Masywne domowe zapiekanki z pieczarkami, serem i boczkiem ++ Domowa pizza pepperoni ++Burger wołowy z klasycznym sosem z korniszonem ++ Boczek z pieca na 3 sposoby - Klasyczny w cydrze z jabłkami ,po meksykańsku i po chińsku

Miska Śniadaniowa- zielony jogurt szpinakowy, owoce, orzechy, miód 

Składniki dla 4 osób 
 500g umytego szpinaku 
 1l jogurtu greckiego 
 2 banany 
 250g borówek 
 Garść orzechów i pestek 
 Miód do smaku ok 100ml 

 Sposób przygotowania
 Zmiksować umyty szpinak na gładko, połączyć go z jogurtem przy pomocy łyżki – nie miksować!!! Powstały jogurt rozlać do miseczek Ułożyć na wierzchu pokrojone owoce, posiekane orzechy i pestki. Polać miodem wg upodobań 

 Masywne zapiekanki na długiej bagietce - z pieczarkami, serem i boczkiem 

Składniki na 2 długie zapiekanki 
 1 długa bagietka ok 30cm 
 2 łyżki masła 
 500g pieczarek
 1 duża cebula 
 250g boczku wędzonego w plastrach 
 200ml gęstego jogurtu
 3 ząbki czosnku 
 Sok z ½ cytryny 
 Sól, pieprz do smaku 
 Olej do smażenia 

 Sposób przygotowania Masa pieczarkowa – Cebule i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Posmarować masłem. Wypełnić masą pieczarkową, ułożyć kawałki boczku, obsypać obficie serem u upiec w 220 C ok 7 minut 

 Pizza domowa z pepperoni z oliwkami 

Ciasto 
4 g świeżych drożdży 
150 ml wody o temperaturze 22°C 
2 łyżki cukru pudru 
150 g mąki pszennej 
150 g mąki do pizzy 
3/4 łyżki rafinowanej 
soli morskiej

Sos
 250ml mielonych pomidorów z puszki 
 2 ząbki siekanego czosnku 
 50ml oliwy 
 Sól pieprz do smaku 

 Dodatki 
400g pepperoni w plasterkach 
 100g oliwek drylowanych 
 200g ulubionych serów – parmezan, mozzarella, camembert
 Sok i skórka z 1 cytryny 
 Sól, pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania 
Sos: Składniki połączyć, doprawić do smaku i odstawić Ciasto: W misce z letnią wodą i cukrem rozpuścić drożdże a następnie połączyć z solą i mąką. Ugniatać do momentu, aż będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję lub ok 10 minut w robocie planetarnym. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

 Dodatki: Sery pokroić na płatki, mniejsze kawałki i zetrzeć. Oliwki odsączyć z wody Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i wypełnić nim blaszkę do pieczenia. Posmarować cienką warstwę sosu, ułożyć dodatki i ser. Upiec w 230 C ok 15 minut – idealnie w piekarniku z małą ilością pary.

Burger wołowy z bekonem i klasycznym sosem 

 Składniki dla 4 osób 
 800g mięsa mielonego z łopatki wołowej i karkówki (50/50) 
 Kilka plastrów bekonu surowego wędzonego 
 50g piklowanej cebulki 
 sól, pieprz do smaku 
 4 bułki hamburgerowe 
 Kilka listków sałaty 

 Sos
 3 łyżki majonezu 
 2 łyżki ketchupu 
 2 łyżki siekanych korniszonów 
 1 łyżka musztardy francuskiej 
 Sól, pieprz, do smaku 

 Sposób wykonania Sos – W naczyniu połączyć składniki, dokładnie wymieszać i doprawić finalnie do smaku. Schłodzić w lodówce. Burger - Mięso dobrze wymasować z odrobiną soli i pieprzu. Uformować okrągłe kotlety grubości 2 cm i średniku ok 15cm. Piec na mocno rozgrzanym grillu lub patelni ok 3,5 minuty z każdej strony-w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać- Podany czas na burgera średnio wysmażonego 

 Pieczony boczek na 3 sposoby - w cydrze z jabłkami, po meksykańsku, po chińsku 

 Składniki dla 4 osób 

Cydr: 
 Ok 1,5kg boczku bez kości
 0,7l cydru 
 1 cebula 
 2 drobno pokrojone jabłka 
 1 łyżka Majeranku
 1 Łyżeczka soli, pieprzu

 Meksyk: 
 1 łyżka kuminu 
 1 łyżka mielonego cynamonu 
 1 łyżka pieprzu cayenne 
 4 posiekane ząbki czosnku 
 1 posiekana duża cebula
 1 łyżeczka soli, 
1 łyżeczka pieprzu do smaku 
 50ml oleju 

 Chiny: 
 50ml jasnego sosu sojowego 
 50ml ciemnego sosu sojowego 
 3-4 łyżki miodu 
 1 łyżka pasty chili z czosnkiem 1 łyżka 

 Sposób przygotowania Boczek podzielić na 3 równe części i każdą zamarynować z przygotowanymi składnikami. Pozostawić do marynowania na ok 30 minut i upiec w piekarniku – najlepiej z dodatkiem pary ok 1 godzinę w 180 C. Upieczone lekko wystudzić i podawać w formie kanapek lub jako danie główne z ryżem lub ziemniakami.
Więcej na ten temat