Pytanie na Śniadanie

Orzechowa kuchnia Celiny Statkiewicz cz.4

Pecan pie 
Kruche ciasto:
  • 150g mąki 
  • 130g masła (nieco więcej niż pół wcześniej zamrożonego i druga część z lodówki) 
  • 1/2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 80ml lodowatej wody 
Nadzienie: 
  • 170g orzechów pekan 
  • 60g gorzkiej czekolady 
  • 80g masła 
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka ciemnego kakao 
  • 2 łyżki rumu 
Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Masło z lodówki pokrój na drobne kawałki wielkości groszku i w miarę możliwości zamrożone również. Dodaj masło do miski z mąką. Lodowatą wodę wymieszaj z octem, w misce z mąką i masłem zrób otwór na środku i wlej wodę z octem. Używając drewnianej łyżki wymieszaj składniki aż względnie się połączą. Ciasto nie ma być w żadnym wypadku gładkie, chodzi tylko o to, żeby udało się skleić je w kupę. Jeżeli w trakcie mieszania wygląda na zbyt suche, dodaj odrobinę więcej zimnej wody. Ciasto uformuj w rozpłaszczoną kulę i wsadź do zamrażalnika na 1-2h. Obsyp blat oraz wałek mąką i delikatnie rozwałkuj pierwszą część zamrożonego ciasta, do grubości ok 0.5cm. Rozwałkowane ciasto nie musi mieć idealnego kształtu, chodzi o to, żeby pasowało do formy do pieczenia Kiedy jest gotowe, przełóż je na formę (owijając delikatnie wokół wałka), podziurkuj widelcem spód, odetnij zwisające boki i ugnieć. Wstaw do lodówki na 20-30 min. 
Pieczenie: W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190’C i włóż do środka rozsypane na blasze/ papierze do pieczenia orzechy pekan i podpiecz ok 10min. Schłodzony spód placka wyłóż folią aluminiową, wypełnij fasolą/ grochem/ ryżem i wstaw do piekarnika. Obciążenie spodu jest ważne, żeby ciasto nie skurczyło się zanadto w trakcie pieczenia. Piecz 20min, następnie zdejmij folię z wypełnieniem i włóż z powrotem do piekarnika na 5min, żeby spód nabrał koloru. Dobrze jest też na półkę pod piekący się placek wstawić blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub silikonową formą) ze względu na masło, które może kapać z formy w trakcie pieczenia. W czasie pieczenia spodu, w rondlu na niewielkim ogniu roztop czekoladę i masło, wymieszaj do połączenia składników i odstaw do ostygnięcia. Roztopioną czekoladę dodaj do większej miski i wymieszaj trzepaczką razem z resztą składników: miodem, cukrem jajkami, kakao, rumem. Nadzieniem napełnij spód placka, a na wierzchu ułóż podprażone orzechy pekan. Piec placek przez ok 30 min na półce w piekarniku poniżej środka, aż nadzienie będzie sztywne, a kruche ciasto złociste na brzegach.

Kotlet panierowany orzechami 
  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki pistacji 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki masła 
  • olej roślinny do smażenia 
  • Różowy pieprz 
Pierś kurczaka przekroić w poprzek i roztłuc tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Rozgrzać suchą patelnie i uprażyć orzechy, uważając aby się nie przypaliły. Zdjąć z patelni ostudzić I posiekać drobno ostrym nożem. Filety oprószyć solą, obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Smażyć piersi przez 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem. 

Więcej na ten temat