Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - pasta kanapkowa z batata i orzechów laskowych

Pasta kanapkowa z dyni i orzechami laskowymi 
  • 1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej 
  • olej 
  • sól, czarny pieprz
  • 1/2 cebuli 
  • oliwa 
  • szczypta soli 
  • Orzechy laskowe
  • Miód 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki 
  • 2 – 3 łyżki oliwy 
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • Tymianek cytrynowy 
Przygotowanie: Zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj sól i włóż pokrojoną w 2 cm kostkę obraną dynię. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź i ostudź lekko. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund. Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, posiekanymi orzechami posyp kromkę posmarowana pasta z dyni i na wierz posyp tymianek oraz polej miodem.

Więcej na ten temat