Pytanie na Śniadanie

Kuchnia dla uczniów i studentów cz.2

Tagliatelle z kremowym twarogiem   
  • 400 g kremowego serka    
  • 400 g sera ricotta    
  • 60 g drobno startego sera twardego dojrzewającego  
  • 3 ząbki czosnku   
  • 400 g świeżego tagliatelle    
  • 2 łyżeczki nitek szafranu  
  • 10 g drobno posiekanej pietruszki plus dodatkowe ½ łyżki do podania    
  • Sól, czarny pieprz   
CHRUPIĄCE CHIPOTLE SZALOTKI    
  • 2 łyżki klarowanego masła   
  • 3-4 szalotki pokrojone w cienkie plasterki  i pierścienie rozerwane (150 g)    
  • 2 łyżki syropu klonowego   
  • łyżeczki nasion kolendry   
  • łyżeczki kminku   
  • łyżeczki płatków chipotle    
PIKLOWANE ZIELONE CHILLI   
  • 2 duże zielone papryczki chilli   
  • 2 łyżki ryżowego octu   
  • łyżeczka cukru pudru   
Możesz użyć świeżego suszonego makaronu. W przypadku szalotek, rozgrzej masło klarowane na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu.  Po rozgrzaniu dodać szalotkę, syrop klonowy, nasiona kolendry i kminku, płatki chipotle i 4 łyżeczki soli. Smażyć przez 7 minut, oddzielając szalotki szpatułką i zapobiegając ich zbrylaniu się, aby równomiernie się skrzepły.  Zmniejsz ogień i gotuj przez 6 minut, aż się karmelizują i uzyskają głęboki, złocisto-brązowy kolor.  Przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym i rozłóż szalotki dwoma widelcami - będą lepkie, ale po ostygnięciu będą chrupiące.   
Zielone papryczki chilli przełożyć do małej miski z octem, cukrem i 4 łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić.   
Przygotowując sos do makaronu, wlej 50 ml masła klarowanego czosnek i 4 łyżeczki soli do dużej patelni do smażenia na średnim ogniu.  Delikatnie smaż przez 2 minuty, a następnie odstaw na bok.   
Doprowadź do wrzenia bardzo duży garnek z soloną wodą  
Makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.  Odcedź makaron, zostawiając 140 ml gotującej się wody.   
Dodaj ugotowany makaron do smażonej patelni z czosnkiem i umieść na średnim ogniu.  Dodaj wodę do makaronu, szafran i wodę do namoczenia, natkę pietruszki oraz dużą ilość pieprzu i wymieszaj wszystko razem.  Dodawaj ser twardy dojrzewający powoli, w trakcie wrzucania makaronu i kontynuuj dodawanie większej ilości sera twardego dojrzewającego, gdy topi się w sosie; powinno to zająć 2-3 minuty.   
Przełożyć makaron na półmisek i rozłożyć serek i ricotta w różne miejsca .  Na wierzch połóż chrupiące szalotki, marynowane papryczki chilli wraz z ½ łyżki ich marynaty, pozostałe ½ łyżki pietruszki i dobrze zmielony pieprz. 

Jogurtowa czekolada    
  • 400 g jogurtu typu greckiego   
  • 200 ml mleka tłustego    
  • 120 g świeżych malin   
  • 100 g borówek    
  • 100 g truskawek   
  • 2 łyżki miodu   
  • 3 kostki gorzkiej czekolady   
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
Przygotuj naczynie (odpowiednie do mrożenia), spód wyłóż papierem do pieczenia.  Następnie w misce wymieszaj miód z jogurtem, 4 łyżkami wiórków kokosowych i mlekiem   Masę wylej na blaszkę. Na wierzchu porozrzucaj cząstki porwanych w dłoniach malin i drobno posiekaną czekoladę. Na koniec obsyp całość łyżką wiórków kokosowych.  Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na całą noc.  Po wyjęciu odczekaj około 15 minut lub włóż formę na minutę do gorącej wody. Kiedy jogurt delikatnie zacznie się roztapiać od spodu pokrój w kwadraty. 
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Kluski twarogowe z masłem miso    
  • 400 g twarogu tłustego    
  • Pół kostki masła    
  • 70 ml masła klarowanego   
  • 1-2 ziemniaki obrane ze skórki    
  • 2-3 małe bułeczki obrane i pokrojone w około 2 cm kostki    
  • 1 żółtko jaja   
  • 150 g mąki makaronowej    
  • 500 ml bulionu warzywnego    
  • 200 g szpinaku   
  • 1 łyżka białej pasty miso    
  • 1 limonka  
  • 5g świeżego imbiru, obranego i drobno startego   
  • 2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki    
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu białego, prażona sól   
Rozgrzej piekarnik do 220°C za pomocą wentylatora.  Ziemniaki zawiń pojedynczo w folię i piecz 1 godzinę lub do momentu, aż będą ugotowane.  Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć w misce.  
Przenieś do robota kuchennego z 2 łyżkami roztopionego masła klarowanego oraz twarogiem. Miksuj, aż będzie gładka.  Dodaj do miski zacieru wraz z żółtkiem i 4 łyżeczkami soli i dobrze wymieszaj.  Uformuj wałek z ciasta i odcinaj kawałki jak na kopytka. 
Napełnij średni garnek 12 litrami wody, dodaj 2 łyżeczki soli i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio wysokiego, aby woda delikatnie się zagotowała.  Gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.  Wyjmij ugotowane kluski łyżką cedzakową i umieść je na wyłożonej pergaminem tacy, w odstępach.  Gdy wszystkie gnocchi będą ugotowane, polej 2 łyżeczkami roztopionego masła klarowanego. 
Wlej bulion na dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu i gotuj przez 12-14 minut lub do zredukowania do 200 ml.  Dodaj szpinak i gotuj przez 2 minuty, aż staną się miękkie, następnie wyjmij z patelni i odstaw na bok, pozostawiając większość płynu na patelni.  Umieść patelnię na średnim ogniu i wymieszaj z miso, sokiem z limonki, imbirem i masłem, a następnie gotuj przez 3 minuty, ubijając, aż masło się rozpuści, a sos będzie gładki i lekko zagęszczony.  Uważaj, aby się nie zagotował.  Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.  Masło klarowane, które pozostało podgrzej na dużej patelni na średnim ogniu.  Gdy będzie bardzo gorące, dodaj połowę klusek i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony lub do całkowitego zarumienienia.  
Potrawę należy rozdzielić na cztery talerze, posypać skórką z limonki, dymką i sezamem i podawać od razu. 
Więcej na ten temat