Szybkie energetyczne i rozgrzewające śniadanie - kaszka kukurydziana z orzechami, mrożonymi truskawkami i syropem z agawy
Składniki na 2 osoby:
- 100g drobnej błyskawicznej kaszy kukurydzianej,
- 200ml mleka owsianego,
- 1 garść orzechów laskowych,
- 100g mrożonych truskawek,
- syrop z agawy (jeśli będzie potrzebny do dosłodzenia),
- szczypta soli
Przepis: Kaszę delikatnie podpraż w rondlu, zalej mlekiem owsianym i mieszając zagotuj i gotuj na małym ogniu około 5 minut. W tym czasie podpraż na suchej patelni orzechy i pokrój zimne truskawki – one przyjemnie schłodzą naszą kaszkę. Dodaj orzechy do kaszki, krótko podduś i dodaj truskawki. Całość zamieszaj, nakładaj do miseczek i (jeśli potrzeba) dosłodź syropem z agawy. Gotowe
Kanapka z domowym masłem orzechowym z migdałów i szybkim dżemem ze śliwek słodzonych ksylitolem
Składniki na 2 osoby:
- 4 kromki pieczywa pszennego na zakwasie,
- 100g migdałów,
- sól,
- 100g śliwek węgierek,
- 1 łyżka ksylitolu
Przepis: Pieczywo stostuj w tosterze albo na suchej patelni. Migdały podgrzej przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Wystudź i zblenduj pulsacyjnie na masło migdałowe. Przy ostatnim blendowaniu dopraw migdały odrobiną soli. Śliwki wrzuć do rondla i podduś zasypujące je wcześniej ksylitolem. Gdy tosty są gotowe, posmaruj dwa z nich masłem orzechowym i szybkim dżemem ze śliwek. Przykryj drugim tostem i przekrój na pół. Gotowe
Szaszłyki z ananasa w cukrze trzcinowym z cynamonem
Składniki na 2 osoby:
- 4 patyczki do szaszłyków,
- 1 cały ananas,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis: Obierz ananasa, pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj cukier z cynamonem i obtocz w nim ananasa. Namocz patyczki w wodzie i nabij na nie cząstki ananasa. Grilluj na patelni i podawaj ciepłe. Gotowe
Szybkie pieczone paluchy z domową czekoladą na mleku owsianym
Składniki na 2 osoby:
- 250g mąki pszennej tortowej,
- 1 torebka (7g) suchych drożdży,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- szczypta soli,
- 150ml ciepłej wody,
- 1 roztrzepane jajko,
- 1 czekolada gorzka,
- 100 ml mleka owsianego
Przepis: Mąkę połącz z drożdżami, ksylitolem i solą, zalej ciepłą wodą i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 paluchy, ułóż na pergaminie na blasze i daj im jeszcze raz wyrosnąć przez około 30 minut. Posmaruj paluchy roztrzepanym jajkiem. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i piecz w nim paluchy przez 15 minut aż się zarumienią. W tym czasie zagrzej mleko i gdy jest gorące zalej nim połamaną czekoladę. Wymieszaj całość na gładką i ciepłą czekoladę. Wyciągnij paluchy, maczaj w ciepłej czekoladzie. Smacznego