Langosz – przepis na ciasto
Podstawowy przepis na langosz węgierski nie jest bardzo skomplikowany, jednak ze względu na dodatek ziemniaków może być nieco bardziej czasochłonny.
Składniki (na około 4 porcje):
400 g mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
4 średnie ziemniaki,
2 łyżki cukru,
30 g drożdży,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
½ litra oleju do smażenia.
Podawać z kwaśna śmietaną, tartym serem, szpinakiem, kiełbasą, papryką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę na purée.
Mleko lekko podgrzać - 100ml połączyć z połamanymi drożdżami i cukrem. Odstawić na kilka minut.
W misce połączyć mąkę, sól, ziemniaki, mleko z drożdżami i pozostałe mleko.
Składniki dokładnie połączyć i pozostawić do wyrośnięcia -najlepiej na 2-3 godziny
Wyrośnięte podzielić na kulki wielkości pięści - każdy rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1,5 cm.
Placki smażyć na głębokim tłuszczu na złoto z obu stron.
Gotowy, przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Reibekuchen z jabłkami
Składniki dla 4 osób
ok. 1,5 kg ziemniaków
2 średnie cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka majeranku
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
olej do smażenia/ opcjonalnie smażyć na smalcu
Podać opcjonalnie z wędzonym pstrągiem, jabłkami lub kiszoną kapustą lub burakami.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie odcisnąć je z soku przez gazę i przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane cebule, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dokładnie wymieszać
Smażyć na złoty kolor na dużej ilości oleju. Gotowe placki podać jabłkami, kawałkami wędzonego pstrąga z odrobiną kwaśnej śmietany lub kwaszona kapustą.
Bramboraki - placki ziemniaczane
Okazuje się, że Czesi nie gęsi i swoje placki ziemniaczane też mają :)
Czeskie bramboráky przygotowuje się na bazie ciasta z dodatkiem mleka.
Idealne podane z parzonymi pieczarkami z patelni.
Składniki dla 4 osób:
1 kg ziemniaków
200 g boczku wędzonego parzonego - opcjonalnie
4 - 5 niedużych ząbków czosnku
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
Sól, pieprz, majeranek do smaku
olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na średniej tarce, odlać nadmiar soku ziemniaczanego.
Starte ziemniaki zalać mlekiem, wbić jajka, dosypać mąkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy dodać pokrojony boczek opcjonalnie.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na złoto z obu stron.
Pieczarki: grzyby podzielić na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości i zaparzyć i zaparzyć we wrzątku ok 5 minut. Odsączyć i podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić do smaku.
Podać z świeżo siekana natką.