Pytanie na Śniadanie

Reibekuchen z jabłkami

Langosz – przepis na ciasto

Podstawowy przepis na langosz węgierski nie jest bardzo skomplikowany, jednak ze względu na dodatek ziemniaków może być nieco bardziej czasochłonny. 

 Składniki (na około 4 porcje): 
400 g mąki pszennej, 
2 szklanki mleka, 
4 średnie ziemniaki, 
2 łyżki cukru, 
30 g drożdży,
 2 łyżki oleju, 
1 łyżeczka soli, 
½ litra oleju do smażenia.

 Podawać z kwaśna śmietaną, tartym serem, szpinakiem, kiełbasą, papryką lub innymi ulubionymi dodatkami. Sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę na purée. Mleko lekko podgrzać - 100ml połączyć z połamanymi drożdżami i cukrem. Odstawić na kilka minut. W misce połączyć mąkę, sól, ziemniaki, mleko z drożdżami i pozostałe mleko. Składniki dokładnie połączyć i pozostawić do wyrośnięcia -najlepiej na 2-3 godziny Wyrośnięte podzielić na kulki wielkości pięści - każdy rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1,5 cm. Placki smażyć na głębokim tłuszczu na złoto z obu stron. Gotowy, przełożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. 

 Reibekuchen z jabłkami 

 Składniki dla 4 osób 
ok. 1,5 kg ziemniaków
 2 średnie cebule 
3 jajka 
3 łyżki mąki 
sól, pieprz do smaku 
szczypta gałki muszkatołowej 
łyżeczka majeranku 
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 
olej do smażenia/ opcjonalnie smażyć na smalcu 
Podać opcjonalnie z wędzonym pstrągiem, jabłkami lub kiszoną kapustą lub burakami. 

Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie odcisnąć je z soku przez gazę i przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane cebule, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dokładnie wymieszać Smażyć na złoty kolor na dużej ilości oleju. Gotowe placki podać jabłkami, kawałkami wędzonego pstrąga z odrobiną kwaśnej śmietany lub kwaszona kapustą. 

 Bramboraki - placki ziemniaczane

Okazuje się, że Czesi nie gęsi i swoje placki ziemniaczane też mają :) Czeskie bramboráky przygotowuje się na bazie ciasta z dodatkiem mleka. Idealne podane z parzonymi pieczarkami z patelni.
  
Składniki dla 4 osób:
1 kg ziemniaków 
200 g boczku wędzonego parzonego - opcjonalnie 
4 - 5 niedużych ząbków czosnku 
2 jajka
 3/4 szklanki mleka 
3-4 łyżki mąki 
 Sól, pieprz, majeranek do smaku 
olej lub smalec do smażenia 

 Sposób przygotowania Boczek pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, zetrzeć na średniej tarce, odlać nadmiar soku ziemniaczanego. Starte ziemniaki zalać mlekiem, wbić jajka, dosypać mąkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Do gotowej masy dodać pokrojony boczek opcjonalnie. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na złoto z obu stron. Pieczarki: grzyby podzielić na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości i zaparzyć i zaparzyć we wrzątku ok 5 minut. Odsączyć i podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić do smaku. Podać z świeżo siekana natką.
Więcej na ten temat