Pytanie na Śniadanie

Super przekąski na wieczory filmowe cz.3

Domowe Nachos
  • 4 krążki tortilli
  • 60-80 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 50 g sera twarde parmezan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 ml jogurtu
  • 1 ząbek
  • czosnku sól pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Tortille ułożyć jedną na drugą a następnie przeciąć na 4 paski. Każdy pasek pociąć w trójkąty. Na misce wymieszać olej z przyprawami. Pokrojone tortille wymieszać z przyprawami do wcierania w każdy kawałek. Pokryte przyprawami tortille rozłożyć równomiernie na blaszce i posypać startym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 7-8 min aż nabiorą złotego koloru. Nachosy zdjąć z blaszki po wystudzeniu. Awokado obrać i rozgnieść widelcem na gładką pastę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać całość z jogurtem zestaw. Nachosy podawać z dipem posypane natką pietruszki.

Flat bread z 3 rodzajami czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory śliwkowe
  • 2 ząbki czarnego czosnku, cienko pokrojone
  • 1 łyżeczka zerwanych liści tymianku
  • 1 łyżeczka zerwanych liści oregano
  • sól, sól morska w płatkach i czarny pieprz
  • 200 g białej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 ml letniej wody
MASŁO TRÓJCZOSNKOWE
  • 1 główka czosnkU
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 czarne ząbki czosnku
  • 10 g drobno posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 100 g niesolonego masła
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Najpierw przygotuj ciasto na podpłomyki. Mąkę, drożdże, olej i łyżeczkę soli przełożyć do dużej miski. Wlej wodę i połącz mieszankę szpatułką. Przełóż na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą, a następnie lekko naoliwionymi rękoma ugniataj ciasto przez 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Może być konieczne dodanie większej ilości oleju, jeśli ciasto zacznie przyklejać się do powierzchni roboczej. Włożyć z powrotem do miski, przykryć lekko wilgotną, czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę do wyrośnięcia, aż prawie się podwoi. Ciasto pokroić na cztery równe części i odstawić pod czystą ściereczką. Kiedy ciasto rośnie, zrób masło czosnkowe. Skrop główkę czosnku 1 łyżeczką oleju i posyp odrobiną soli i pieprzu. Owinąć mocno w folię i piec 40 minut, aż ząbki zmiękną. Zdejmij folię, a gdy ostygnie, wyciśnij ząbki czosnku. Zwiększ temperaturę piekarnika do 240°C. Ugotowany, surowy i czarny czosnek włożyć do moździerza wraz z 1 lub 2 łyżeczkami płatków soli i obficie zmielonym pieprzem. Ubij na szorstką pastę, następnie przelej do miski z pietruszką, kminkiem i miekkim masłem. Wszystko wymieszaj i odłóż na bok. Zetrzyj pomidory na grubej tarce, odrzucając skórkę. Przenieś pomidory na sito ustawione nad miską i odstaw na bok, aby trochę odsączyć. Umieść dużą blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika, aby się rozgrzała. Przenieś kulki ciasta na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą i rękami rozciągnij każdy kawałek w szorstki okrąg o szerokości około 18 cm i grubości ½ cm. Piecz dwa placki na raz. Wyjmij gorącą blachę z piekarnika i szybko umieść każdy płaski chleb na blasze w odstępach. Szybko włożyć blachę do piekarnika na około 7-8 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe i kruche. Kontynuuj w ten sam sposób z pozostałymi dwoma podpłomykami. Każdy placek posmarować około 1 łyżką masła czosnkowego, a na wierzchu starte pomidory i czarne plasterki czosnku. Posyp zioła i na koniec skrop oliwą, dużą szczyptą płatków soli i dobrze zmielonym pieprzem.

Cytrynowe frytki z majonezem curry
  • 1 kg ziemniaków
  • 45 ml oleju słonecznikowego
  • sól i sól morska w płatkach
CURRY MAYO
  • 14 strąków kardamonu
  • 30 świeżych i 20 liści zmiksowanych liści curry
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko
  • ½ mały ząbek czosnku
  • 4 limonki
Pieczone skrzydełka na raz
  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 60 ml jasnej soi
  • 1 limonka
  • sok z jednej limonki
  • 4 łyżki miodu
  • 3 cm utartego imbiru
  • 1 chili
  • 1 czosnek
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 czerwone chili
Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC.
Więcej na ten temat