Domowe Nachos
- 4 krążki tortilli
- 60-80 ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 50 g sera twarde parmezan
- 1 dojrzałe awokado
- 200 ml jogurtu
- 1 ząbek
- czosnku sól pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Tortille ułożyć jedną na drugą a następnie przeciąć na 4 paski. Każdy pasek pociąć w trójkąty. Na misce wymieszać olej z przyprawami. Pokrojone tortille wymieszać z przyprawami do wcierania w każdy kawałek. Pokryte przyprawami tortille rozłożyć równomiernie na blaszce i posypać startym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec 7-8 min aż nabiorą złotego koloru. Nachosy zdjąć z blaszki po wystudzeniu. Awokado obrać i rozgnieść widelcem na gładką pastę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać całość z jogurtem zestaw. Nachosy podawać z dipem posypane natką pietruszki.
Flat bread z 3 rodzajami czosnku
- 2 dojrzałe pomidory śliwkowe
- 2 ząbki czarnego czosnku, cienko pokrojone
- 1 łyżeczka zerwanych liści tymianku
- 1 łyżeczka zerwanych liści oregano
- sól, sól morska w płatkach i czarny pieprz
- 200 g białej mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 120 ml letniej wody
MASŁO TRÓJCZOSNKOWE
- 1 główka czosnkU
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 czarne ząbki czosnku
- 10 g drobno posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 100 g niesolonego masła
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Najpierw przygotuj ciasto na podpłomyki. Mąkę, drożdże, olej i łyżeczkę soli przełożyć do dużej miski. Wlej wodę i połącz mieszankę szpatułką. Przełóż na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą, a następnie lekko naoliwionymi rękoma ugniataj ciasto przez 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Może być konieczne dodanie większej ilości oleju, jeśli ciasto zacznie przyklejać się do powierzchni roboczej. Włożyć z powrotem do miski, przykryć lekko wilgotną, czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę do wyrośnięcia, aż prawie się podwoi. Ciasto pokroić na cztery równe części i odstawić pod czystą ściereczką. Kiedy ciasto rośnie, zrób masło czosnkowe. Skrop główkę czosnku 1 łyżeczką oleju i posyp odrobiną soli i pieprzu. Owinąć mocno w folię i piec 40 minut, aż ząbki zmiękną. Zdejmij folię, a gdy ostygnie, wyciśnij ząbki czosnku. Zwiększ temperaturę piekarnika do 240°C. Ugotowany, surowy i czarny czosnek włożyć do moździerza wraz z 1 lub 2 łyżeczkami płatków soli i obficie zmielonym pieprzem. Ubij na szorstką pastę, następnie przelej do miski z pietruszką, kminkiem i miekkim masłem. Wszystko wymieszaj i odłóż na bok. Zetrzyj pomidory na grubej tarce, odrzucając skórkę. Przenieś pomidory na sito ustawione nad miską i odstaw na bok, aby trochę odsączyć. Umieść dużą blachę do pieczenia na środkowej półce piekarnika, aby się rozgrzała. Przenieś kulki ciasta na lekko naoliwioną powierzchnię roboczą i rękami rozciągnij każdy kawałek w szorstki okrąg o szerokości około 18 cm i grubości ½ cm. Piecz dwa placki na raz. Wyjmij gorącą blachę z piekarnika i szybko umieść każdy płaski chleb na blasze w odstępach. Szybko włożyć blachę do piekarnika na około 7-8 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe i kruche. Kontynuuj w ten sam sposób z pozostałymi dwoma podpłomykami. Każdy placek posmarować około 1 łyżką masła czosnkowego, a na wierzchu starte pomidory i czarne plasterki czosnku. Posyp zioła i na koniec skrop oliwą, dużą szczyptą płatków soli i dobrze zmielonym pieprzem.
Cytrynowe frytki z majonezem curry
- 1 kg ziemniaków
- 45 ml oleju słonecznikowego
- sól i sól morska w płatkach
CURRY MAYO
- 14 strąków kardamonu
- 30 świeżych i 20 liści zmiksowanych liści curry
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 1 żółtko
- ½ mały ząbek czosnku
- 4 limonki
Pieczone skrzydełka na raz
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- 60 ml jasnej soi
- 1 limonka
- sok z jednej limonki
- 4 łyżki miodu
- 3 cm utartego imbiru
- 1 chili
- 1 czosnek
- źdźbło trawy cytrynowej
- 1 czerwone chili
Imbir, chili, czosnek, soję i sok z limonki zmiksuj w malakserze. Dodaj pokrojoną trawę cytrynową i miód. Wlej do miski i zanurz skrzydełka. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc. Ułóż skrzydełka w żaroodpornym naczyniu, polej marynatą i piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 175ºC.