Porowa zapiekanka z makrelą, warzywami i sosem koperkowo jogurtowym
- 400g umytego pora
- 180g obranej wędzonej makreli
- 150g wędzonego sera
- 100g pietruszki
- 100g selera
- 100g mrożonego groszku
- 150ml mleka
- 70ml śmietanki 36%
- Sól\ pieprz
- 200g jogurtu bałkańskiego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki soku z kiszonych ogórków
Por kroimy na talarki około 3-4 cm, seler i pietruszką obrane na plastry około 3 cm grubości. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pora, selera, pietruszkę i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut na średnim płomieniu. Na dno okrągłego naczynia do tarty wykładamy obraną, rozdrobnioną makrelę. W misce łączymy mleko, jajka i śmietankę oraz pieprz, najlepiej za pomocą trzepaczki. Podgotowany por odsączamy tak jak i resztę warzyw. Rozkładamy na makreli dodając również mrożony groszek, zalewamy masą jajeczno-mleczną. Pomiędzy talarkami pora wykładamy ser
wędzony i plastry ziemniaków. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Studzimy lekko i podajemy bardzo ciepłe.
Jogurt łączymy z koperkiem, sokiem z ogórków kiszonych i pieprzem otrzymując sos który podajemy do naszej zapiekanki.
Zapiekanka buraczano ziemniaczana z kurczakiem i kozim twarożkiem
- 500g ziemniaków
- 500g buraków
- 3 cebule
- 100g masła
- 1 łyżka majeranku
- 100g sera koziego twarogowego
- 50g śmietany 18%
- 250g mięsa z udka kurczaka
- Sól\ pieprz
- 1 cytryna
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, ziemniaki kroimy na tarce na plastry takie jak do mizerii,
Buraki i cebulę trzemy na tarce warzywnej z grubymi oczkami, warzywa w oddzielnych miskach doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i odrobiną oleju.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy po kolei ziemniaka, tarte warzywa a następnie pokrojonego w cienkie paski kurczaka i pokruszony kozi ser twarogowy, następnie powtarzamy czynność aby warstwy były potrójne. Na wierzch układamy plastry ziemniaków i płatki masła, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1h.
Po tym czasie naczynie otwieramy, przekręcamy pokrywkę i kładziemy na zapiekankę tak aby ją uciskała, pozostawiamy w ten sposób na kilkanaście minut dzięki czemu zapiekanka będzie zwarta.
Po tym czasie wycinamy porcję i podajemy z kwaśną śmietana.
Pikantna zapiekanka makaronowa z kiełbaskami, pomidorami, serem chedar, zieloną fasolką, szpinakiem i oliwkami
- 300g makaronu świderki
- 200g kiełbasek chorizo
- 2 cebule
- 300ml kwaśniej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300g pokrojonych pomidorów z puszki
- 200 g sera chedar
- 100 g fasolki szparagowej mrożonej
- 100g młodych liści szpinaku
- 100g pokrojonych w plastry zielonych oliwek
- 150ml śmietanki 36%
- 50g marynowanych papryczek jalapeno
- Sól/pieprz
- Olej do smażenia
- Pęczek dymki
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju na której smażymy pokrojoną w piórka cebulę, po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki i gotujemy razem przez kilka minut dodając pokrojone w plastry papryczki i śmietankę, następnie sos studzimy.
Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do dużej miski, do makaronu dokładamy pokrojoną fasolkę szparagową, liście szpinaku, oliwki, oraz pokrojone w plasterki kiełbaski. Całość doprawiamy do smaku, dodajemy posiekaną dymkę, sos pomidorowy oraz tarty ser chedar. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego i dość mocno ugniatamy aby pozbyc się wolnych przestrzeni w zapiekance.
Na koniec kwaśną śmietanę mieszamy z mąką i smarujemy nią dokładnie wierzch zapiekanki aby się pod nią zapiekła.
Tak przygotowaną przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę, po czym zdejmujemy pokrywkę, obsypujemy żółtym serem i zapiekamy przez kolejne 10 min.
Po zapieczeniu zapiekanka jest gotowa do podania.