Jajko na miękko w szklance z ciepłą sałatką z szynki, pieczarek i szpinaku z grzankami
- 3 jajka
- 3 kromki chleba tostowego
- Sól\ pieprz
- 3 plasterki szynki
- Kilka pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową, wtedy nie będą pękały, następnie gotujemy je w mocno osolonej wodzie przez 5min po czym wkładamy do zimnej i ostrożnie obieramy ze skorupki tak aby się nie przebiły.
Chleb tostowy kroimy w kostkę, przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu.
Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła na której smażymy pieczarki, dość mocno aby się zrumieniły, następnie dodajemy szynkę i smażymy kolejne 3min. Gdy szynka z pieczarkami są gotowe patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szpinak, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy aby szpinak się delikatnie zblanszował.
Obrane ze skorupek jajka przekładamy do szklanki, na wierzch kładziemy ciepłą sałatkę z z szynką i pieczarkami oraz słuszną ilość chrupiących grzanek. Dla wykończenia na górę dajemy łyżkę kwaśnej śmietany oraz posiekany świeży koperek.