Pytanie na Śniadanie

Gnocchi dyniowe

Muffinki dyniowe 

 2 filiżanki mąki migdałowej 
filiżanka cukru trzcinowego 
łyżka proszku do pieczenia 
szczypta cynamonu 
szczypta imbiru w proszku 
2 jajka 
1/2 filiżanki mleka
1/2 filiżanki oliwy 
250 g mascarpone 
 500 ml śmietanki 36% 

 Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub w mikserze a następnie przełóż do formy na muffinki. Piecz w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Mascarpone ubij ze śmietanką i udekoruj muffinki. 

 Dynia zapiekana z miodem i pekanami 

3 małe dynie np. hokkaido 
3 duże łyżki miodu 
3 duże łyżki masła 
100 g orzechów pekan 
opakowanie twardego sera feta 

 Odkrój górną część dyni, wydrąż ją usuwając wszystkie pestki. Do każdej dyni dodaj po łyżce miodu oraz masła, dorzuć 1/3 posiekanych orzechów pekan i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij dynie i dorzuć posiekany ser feta. Wstaw ponownie do piekarnika na 15-30 minut. Dynia jest gotowa gdy będzie miękka. Fondue dyniowe średnia dynia 200 g sera cheddar 200 g sera Gruyère 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej 2-3 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu chilli w płatkach do smaku Odkrój górną część dyni, wydrąż ją usuwając wszystkie pestki i wstaw do piekarnika na 200 stopni (góra-dół, termoobieg) na 30 minut. W tym czasie zetrzyj wszystkie sery na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką, winem i przyprawami. Po 30 minutach wypełnij podpieczoną dynie mieszanką serów i wstaw na następne 30 minut do piekarnika. Podawaj z bagietką lub chrupiącymi warzywami. 

 Gnocchi dyniowe 

500 g upieczonej dyni piżmowej 
 500 g ugotowanych ziemniaków 
 ok. 200 g mąki durum 
 masło 100 g 
 liście świeżej szałwii 
 ok. 100 g parmezanu

 Przestudzoną dynię wyłożyć na blat kuchenny, przesiać mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5-2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1-1,5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić masło, dorzucić liście szałwii i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Parmezan zetrzeć na tarce. Gdy gnocchi się ugotują wrzucić na patelnię do masła, obtoczyć w maśle. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.
Więcej na ten temat