Muffinki dyniowe
2 filiżanki mąki migdałowej
filiżanka cukru trzcinowego
łyżka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta imbiru w proszku
2 jajka
1/2 filiżanki mleka
1/2 filiżanki oliwy
250 g mascarpone
500 ml śmietanki 36%
Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie lub w mikserze a następnie przełóż do formy na muffinki. Piecz w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Mascarpone ubij ze śmietanką i udekoruj muffinki.
Dynia zapiekana z miodem i pekanami
3 małe dynie np. hokkaido
3 duże łyżki miodu
3 duże łyżki masła
100 g orzechów pekan
opakowanie twardego sera feta
Odkrój górną część dyni, wydrąż ją usuwając wszystkie pestki. Do każdej dyni dodaj po łyżce miodu oraz masła, dorzuć 1/3 posiekanych orzechów pekan i wstaw do piekarnika na 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij dynie i dorzuć posiekany ser feta. Wstaw ponownie do piekarnika na 15-30 minut. Dynia jest gotowa gdy będzie miękka.
Fondue dyniowe
średnia dynia
200 g sera cheddar
200 g sera Gruyère
100 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
chilli w płatkach do smaku
Odkrój górną część dyni, wydrąż ją usuwając wszystkie pestki i wstaw do piekarnika na 200 stopni (góra-dół, termoobieg) na 30 minut. W tym czasie zetrzyj wszystkie sery na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mąką, winem i przyprawami. Po 30 minutach wypełnij podpieczoną dynie mieszanką serów i wstaw na następne 30 minut do piekarnika. Podawaj z bagietką lub chrupiącymi warzywami.
Gnocchi dyniowe
500 g upieczonej dyni piżmowej
500 g ugotowanych ziemniaków
ok. 200 g mąki durum
masło 100 g
liście świeżej szałwii
ok. 100 g parmezanu
Przestudzoną dynię wyłożyć na blat kuchenny, przesiać mąkę. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając. Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5-2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1-1,5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną. We wgłębienia te będzie się zbierał sos jaki podamy do gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozpuścić masło, dorzucić liście szałwii i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Parmezan zetrzeć na tarce. Gdy gnocchi się ugotują wrzucić na patelnię do masła, obtoczyć w maśle. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.