Szybki chleb z nasionami chia z prostymi pastami do smarowania
Składniki:
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki całego kminku
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 500 g mąki pszennej i dodatkowo odrobina do podsypania
- 150 g żytniej chlebowej mąki
Zaczyn: do miski wlać lekko podgrzaną wodę (nie więcej niż do 45 C), wymieszać z miodem, dodać pokruszone drożdże i odstawić na około 5 minut. W osobnej, większej misce wymieszać obie mąki, wszystkie nasiona i zaczyn. Dokładnie wymieszać łyżką, aż ciasto będzie spójne, dodatkowo posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Koszyk do wyrastania ciasta dokładnie wysypać mąką. Ciasto na posypanej mąką stolnicy „zarobić” i włożyć do przygotowanego kosza, tam przykryć i pozwolić mu wyrastać przez kolejne 30 minut.
Ustawienia piekarnika: opcja pieczenia z udziałem pary, pieczenie z małym poziomem pary, ustawienie temperatury 220 C, start – piekarnik zacznie nagrzewanie komory i sygnał powiadomi, kiedy temperatura osiągnie ustawione parametry. W nagrzanym umieścić uformowany chleb, ustawić czas pieczenia na 35 minut. Po wyjęciu z pieca chleb zostawić do wystygnięcia.
Pasta z pieczonej marchwi z czarnuszką
- 300 g upieczonej marchewki w ziołach (rozmaryn, czosnek, tymianek)
- 30 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżka twarożku naturalnego
- 4–5 gałązek szałwi
- nasiona sezamu lub czarnuszki
Sposób przygotowania: Umyte i obrane marchewki upiec do miękkości w piekarniku w 180 stopni C ok 40 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią liście szałwii podsmażyć zioła na małej mocy. Wystudzone marchewki zblendować z oliwą szałwiową, serkiem i migdałami na gładką pastę. Doprawić czarnuszka i sezamem.
Pasta z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
- Ok 500g pieczarek
- 2 łyżki cukru
- 3 czerwone cebule
- Ok 100ml octu balsamicznego
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: W rondlu wolno rozpuścić cukier i podgrzać wolno, aby powstał przyjemny karmel. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i udusić w karmelu do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć z 1 łyżką cukru do miękkości, dodać ocet i wolno dusić aż odparuje i zgęstnieje. Smarować pieczywo pasta i dekorować karmelizowaną cebulą.