Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Tomka Królikowskiego cz.3

Szybki chleb z nasionami chia z prostymi pastami do smarowania 
Składniki: 
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki całego kminku 
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 2 łyżki nasion słonecznika 
  • 500 g mąki pszennej i dodatkowo odrobina do podsypania 
  • 150 g żytniej chlebowej mąki 
Zaczyn: do miski wlać lekko podgrzaną wodę (nie więcej niż do 45 C), wymieszać z miodem, dodać pokruszone drożdże i odstawić na około 5 minut. W osobnej, większej misce wymieszać obie mąki, wszystkie nasiona i zaczyn. Dokładnie wymieszać łyżką, aż ciasto będzie spójne, dodatkowo posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Koszyk do wyrastania ciasta dokładnie wysypać mąką. Ciasto na posypanej mąką stolnicy „zarobić” i włożyć do przygotowanego kosza, tam przykryć i pozwolić mu wyrastać przez kolejne 30 minut. 
Ustawienia piekarnika: opcja pieczenia z udziałem pary, pieczenie z małym poziomem pary, ustawienie temperatury 220 C, start – piekarnik zacznie nagrzewanie komory i sygnał powiadomi, kiedy temperatura osiągnie ustawione parametry. W nagrzanym umieścić uformowany chleb, ustawić czas pieczenia na 35 minut. Po wyjęciu z pieca chleb zostawić do wystygnięcia.

Pasta z pieczonej marchwi z czarnuszką 
  • 300 g upieczonej marchewki w ziołach (rozmaryn, czosnek, tymianek) 
  • 30 g blanszowanych migdałów 
  • 1 łyżka twarożku naturalnego 
  • 4–5 gałązek szałwi 
  • nasiona sezamu lub czarnuszki 
Sposób przygotowania: Umyte i obrane marchewki upiec do miękkości w piekarniku w 180 stopni C ok 40 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią liście szałwii podsmażyć zioła na małej mocy. Wystudzone marchewki zblendować z oliwą szałwiową, serkiem i migdałami na gładką pastę. Doprawić czarnuszka i sezamem.

Pasta z pieczarkami i karmelizowaną cebulą 
  • Ok 500g pieczarek 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 czerwone cebule 
  • Ok 100ml octu balsamicznego 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • Kilka gałązek natki pietruszki 
  • 2 łyżki oleju 
  • Sól, pieprz do smaku 
Sposób przygotowania: W rondlu wolno rozpuścić cukier i podgrzać wolno, aby powstał przyjemny karmel. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i udusić w karmelu do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć z 1 łyżką cukru do miękkości, dodać ocet i wolno dusić aż odparuje i zgęstnieje. Smarować pieczywo pasta i dekorować karmelizowaną cebulą.
Szybki sernik z bananami i słonym karmelem 
Spód: 
  • 200 g masła 
  • 2 szklanki pokruszonych herbatników 
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli
Masa serowa: 
  • 1kg białego sera 
  • 300 g masła 
  • 1 dobrej jakości aromat waniliowy 
  • 9 jaj – białko ubić na sztywno 
  • 1 szklanka cukru 
  • szczypta soli 
  • 4 banany 
Słony karmel:
  • 4 łyżki cukru 
  • Ok 60ml wody 
  • Ok 80 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • ½ łyżeczki soli morskiej 
Wszystkie składniki podsmażyć na patelni, aż się zarumienią. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić warstwą ciasta, wstawić do zamrażarki. Masa serowa: masło podgrzać wolno do otrzymania złocistej barwy i schłodzić. Resztę składników – oprócz białek -połączyć razem, pod koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz podsmażone brązowe masło. Formę wypełnić ją masą serową. Ciasto piec w 140˚C i w średniej temperaturze pary przez 50 minut. Karmel: w rondlu wolno rozpuścić cukier, aby otrzymać złotą barwę. Dodać wodę i ogrzewać aż cukier się rozpuści. Do rozpuszczonego dodać śmietankę – wyredukować ok 5 minut aż zgęstnieje. Dodać masło i sól. Wystudzić Na wystudzony sernik ułożyć plasterki banana, polać karmelem i podać.

Pizza domowa – tzw. bianca z łososiem, serem i warzywami 
Ciasto: 
  • 4 g świeżych drożdży 
  • 150 ml wody o temperaturze 22°C 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki chlebowej 
  • 3/4 łyżki rafinowanej soli morskiej 
Sos: 
  • 250ml kwaśnej śmietany 
  • 2 ząbki siekanego czosnku 
  • Sól pieprz do smaku 
Dodatki: 
  • 400g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki siekanego czosnku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 300g ulubionych serów – parmezan, mozzarella, camembert 
  • 250g fileta łososia 
  • 2 łyżki kaparów 
  • 1 zielona cukinia 
  • 2 czerwone cebule 
  • 50ml oliwy extra vergine 
  • Sok i skórka z 1 cytryny 
  • Sól, pieprz do smaku. 
Sos: Składniki połączyć, doprawić do smaku i odstawić 
Ciasto: w misce rozpuścić drożdże z cukrem we wodzie a następnie połączyć z solą i mąką. Ugniatać do momentu, aż będzie łatwo odchodzić od ścianek miski oraz uzyska jednolitą konsystencję lub ok 10 minut w robocie planetarnym. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodatki: umyty szpinak podsmażyć z siekanym czosnkiem na oliwie i doprawić do smaku. Z cukinii wykroić cienkie wstążki, cebule pokroić w cienkie plasterki. Filet łososia pokroić w jak najcieńsze plastry i zamarynować z oliwą, sokiem i skórką cytryny – pozostawić na 15 minut. 
Sery pokroić na płatki, mniejsze kawałki i zetrzeć. Ustawienia piekarnika: ustaw piekarnik na program pieczenia z parą, temperatura 230°C z małą ilością pary. Sygnał poinformuje, kiedy piekarnik osiągnie ustawione parametry. Ustaw czas ok 17 minut. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek i wypełnić nim blaszkę do pieczenia. Posmarować cienką warstwę białego sosu, Ułożyć kawałki cukinii, podsmażonego szpinaku, rozsypać kapary, dodać ser i upiec. Na upieczoną pizzę ułożyć kawałki zamarynowanej ryby. 
Więcej na ten temat