Pytanie na Śniadanie

Zupy na bazie rosołu cz.4

Krem ziemniaczany z chipsami z boczku i pieczarkami 
  • 400g ziemniaków (obranych) 
  • 100 g pieczarek 
  • 1,5 l wywar mięsny 
  • 200 ml śmietanka 30% 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Masło klarowane 
  • Gałka muszkatołowa 
  • 4 plastry boczku 
  • 100 g pieczarki 
  • 1 gałązka świeżego tymianku 
  • 5 g czarnuszka
Na rozgrzanym maśle klarowanym przesmażamy posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy cebula z czosnkiem będą już zeszklone dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Kolejno do garnka dolewamy ciepły bulion. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dolewamy śmietankę30%, dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż zrobi się złoto-brązowy (bez dodatku tłuszczu) Następnie plastry przekładamy na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na tłuszczu który pozostał ze smażenia boczku dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki i smażymy do momentu aż zbrązowieją. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do miski nalewamy krem na wierzch układamy pieczarki oraz chipsy z boczku. Całość posypujemy paloną czarnuszką.

Krem z białych warzyw z oliwą truflową 
  • 200g pietruszka 
  • 100g seler 
  • 100 g kalafior 
  • 50g topinambur 
  • 1 por (biała część) 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 ziemniak 
  • 1l wywar mięsny 
  • 100 ml wina białego 
  • 200 ml śmietanka 30% 
  • 2 łyżki oliwy truflowej 
  • Masło klarowane 
  • Prażone pestki słonecznika i dyni 
  • Sól, pieprz 
Na rozgrzanym maśle klarowanym przesmażamy posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy cebula z czosnkiem będą już zeszklone dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki pietruszkę, selera, pora, kalafior, ziemniaki. Smażymy do momentu aż ziemniaki się zarumienią, a następnie dolewamy białe wino. Gdy wino się zredukuje dolewamy ciepły bulion. Gotujemy przez ok 20-30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy śmietankę 30%. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Topinambur kroimy w cienkie plastry i wkładamy do wody z lodem na ok 10 min. (aż chipsy staną się sprężyste). Do miski wlewamy krem na wierzch układamy chipsy z topinamburu, prażone pestki słonecznika oraz dyni i polewamy oliwą truflową. 

Krem z batatów z curry i świeżą kolendrą 
  • 400g bataty 
  • 150 g marchew 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • 40 ml śmietana kwaśna 
  • 50 ml oleju sezamowego 
  • Świeża kolendra 
  • Wędzona papryka 
  • Płatki migdałów 
  • Sól, pieprz 
Na rozgrzanym maśle klarowanym przesmażamy posiekany czosnek oraz cebulę. Gdy cebula z czosnkiem będą już zeszklone dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki bataty, marchew oraz paprykę. Gdy warzywa będą już przesmażone dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze około minuty ciągle mieszając. Dodajemy bulion i całość gotujemy do momentu aż warzywa będą się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem a także papryką wędzoną. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Migdały prażymy na patelni aż do zbrązowienia. Do miski wlewamy krem, na wierch kilka kropel śmietany i dekorujemy kolendrą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Więcej na ten temat