Pytanie na Śniadanie

Domowe dania z sezonowych warzyw cz.4

Brukselka smażona z ziemniakami, kurczakiem i sosem musztardowym
  • 300 g brukselki
  • 300 g małych ziemniaków
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżka musztardy rosyjskiej
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • 50 g masła
  • papryka chilli
  • 50 g czarnych oliwek
  • cytryna
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
Ziemniaki ugotuj na półtwardo w mundurkach, pokrój na połówki i wystudź. Brukselkę zblanszuj w osolonej wodzie z odrobiną masła i również pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie mięso z kurczaka oddziel od kości, pokrój w kostkę i zamarynuj w soli i pieprzu. Na rozgrzanej patelni z rozgrzanym olejem z masłem usmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i posiekany czosnek i chilli, dodaj mięso z kurczaka i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj ziemniaki, oliwki i brukselkę, smaż kolejne 3 minuty na dużym ogniu, dopraw musztardami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, dolej bulion i redukuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj łyżkę śmietany i posiekany koper.

Pieczone cebule, faszerowane gulaszem, zapiekane pod beszamelem
  • 4 duże cebule cukrowe
  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • papryka czerwona
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • 0,5 l sosu beszamelowego
  • 50 g masła
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • por
  • natka pietruszki
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 100 g sera żółtego
W garnku rozgrzej olej, usmaż pokrojoną w kostkę i obtoczoną w mące wołowinę, następnie dodaj czosnek i smaż ok. 3 minuty, Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę, orzechy, dolej bulion i duś aż mięso będzie miękkie i sos mocno zgęstnieje, wtedy dodaj pokrojoną paprykę, dopraw solą pieprzem, natką pietruszki i odstaw do wystudzenia.
Z całych obranych cebuli odetnij górną część, tak żeby powstał „kapelusz”. Cebulę wydrąż w środku, tak żeby powstało miejsce na faszerowanie. Do środka włóż wystudzony gulasz. Cebulę poukładaj w naczyniu żaroodpornym, na wierzch wylej beszamel i zapiecz w piekarniku w 180 C przez ok. 15 minut. Gdy cebule i beszamel się zrumienią, posyp na wierzchu tartym serem i przykryj „kapeluszami” cebulę. Dopiecz w 200 C przez ok. 10 minut.

Pieczone ziemniaki w całości faszerowane warzywnym kus-kus i szczypiorkowym jogurtem
  • 5 dużych ziemniaków (najlepiej grillowych)
  • 200 g kaszy kus-kus
  • 2 gałązki tymianku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szt. papryki kolorowej
  • cukinia
  • 50 g masła
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w całości, w mundurkach na półtwardo. Następnie wystudź, zawiń w folię aluminiową z odrobiną masła i soli w środku. Piecz w piecu w temp. 200 C aż będą miękkie. W tym czasie przełóż kus-kus do miski, wymieszaj z tymiankiem i łyżką oliwy, zalej gorącym bulionem i przykryj, żeby kasza się zaparowała. Po ok 10 minutach przemieszaj i zostaw do wystygnięcia. Na rozgrzanej patelni z masłem usmaż drobno pokrojone: czerwoną cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, dodaj kus-kus i razem smaż ok. 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką. Ziemniaki wyjęte z pieca ostrożnie odwiń z folii do połowy, rozkrój tak żeby się otworzyły i nafaszeruj kaszą, na wierzch wyłóż jogurt naturalny wymieszany z kminkiem i szczypiorkiem.
Więcej na ten temat