Pytanie na Śniadanie

Chrupiące i aromatyczne panierki cz.2

Prawdziwy schabowy na smalcu, buraczki zasmażane Mikołaja Reja, tłuczone pyry
Składniki dla 4 osób:
  • 600 g schabu środkowego
  • Ok.500 ml mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka bułki tartej
  • smalec do smażenia
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 łyżeczka kminku
  • 70 g świeżo utartego chrzanu
  • 100 ml octu winnego 
  • 2 łyżki oleju 
  • Sól, cukier do smaku 
  • 1,5 kg ziemniaków
  • Koperek opcjonalnie
Ziemniaki opłukać i włożyć do gotującej i lekko osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszy moc tak aby lekko pyrkały ok 20 minut. Koperek posiekać. Mięso podzielić, rozbić na preferowaną grubość i zamarynować w mleku z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem najlepiej na minimum godzinę. Gotowe wyjąć z zalewy, osuszyć, panierować w mące, jaju i bułce. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoto ok 3-4 minuty z każdej strony.
Buraczki - Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości ok 1 godzinę w 180 C w zależności od wielkości. Ostudzone obierać i pokroić w kostkę. Podsmażyć ma niewielkiej ilości oleju z kminkiem i czosnkiem, podlać octem winnym i dodać chrzan. Doprawić finalnie do smaku
 
Południowo-amerykański kurczak w chrupiącej panierce z majonezem chilli
Składniki dla 4 osób:
  • Ok.1 kg kawałków kurczaka – filet i udko bez kości
Marynata:
  • 500 ml maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka oregano
Ciasto:
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
Panierka:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g majonezu
  • 1 mała papryczka chilli
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Sól, pieprz
  • siekane zioła do smaku
Mięso pokroić w podłużne kawałki, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Wyjąc z lodówki przed smażeniem, aby mięso nabrało temp. otoczenia
Ciasto: do miski wybić jajka, dodać obie mąki i miksować stopniowo dodawać mleko, doprawić solą. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Panierka: składniki panierki wymieszać w pojemniku.
Smażenie kawałki kurczaka lekko odsączyć z marynaty, połączyć z ciastem, lekko odsączyć z ciasta i obtoczyć w panierce potrząsając naczyniem.
Smażyć na głębokim oleju aż kawałki zrobią się ciemnozłote. Po smażeniu kurczaka najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku.
Majonez – gotowy połączyć z siekanym chili, sokiem i otartą skórka z cytryny i dymką. Podać z kurczakiem
 
Japońska wieprzowina Tonkatsu z chrupiącą kapustą
Składniki dla 4 osób:
  • Ok.800 g schabu  
  • 250 g bułki panko
  • 3 jajka 
  • 150 g mąki 
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ główki kapusty włoskiej
  • Odrobina octu ryżowego
  • Sezam do posypania
  • olej do smażenia
Sos Tonkatsu:
  • 1 łyżka keczupu 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire 
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
Kapusta – poszatkować bardzo cienko i przełożyć do miski z zimna wodą na 15 minut – zyska na chrupkości. Wymoczona odsączyć i skropić octem ryzowym bezpośrednio przed podaniem
Mięso oddzielić na grube kotlety, lekko obtłuc na grubość ok 2cm, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 30 minut.
Panierować w mace, rozmąconym jaju i bułce-perfekcyjnie, aby obtoczyć w mace i jaju 2-3 krotnie
Sos – W misce połączyć składniki i odstawić
Kotlety smażyć pojedynczo w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym do ok 170-180 stopni, przez ok 4 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane. Kiedy zacznie wypływać sok i bomblować w oleju to oznaka, że są gotowe.
Wieprzowinę podawać pokrojoną w cienkie paseczki w sam raz na kęs, polaną sosem i posypaną sezamem.

Więcej na ten temat