Pytanie na Śniadanie

Światowy dzień makaronu z braćmi Budnik cz.3

KUBA BUDNIK

Zupa pieczarkowa z krajanką i pulpecikami
Składniki:
  • Mięso mielone z indyka x 300g
  • Pieczarki x 200g
  • Marchew x 1szt
  • Bułka kajzerka namoczona w mleku x 1szt
  • Pietruszka x 1szt
  • Jajka x 1szt
  • Seler x 1szt
  • Lubella makaron 5- jajeczny krajanka x400g
  • Bulion drobiowy x 2l
  • Cebula biała x 1szt
  • Sól, pieprz
  • Masło x 50g
  • Bułka tarta x 2 łyżki
  • Śmietanka x 100ml
  • Koperek x 1 pęczek
  • Mąka pszenna
W rozgrzanym garnku bez oleju usmaż pokrojone w plasterki pieczarki, gdy zmiękną i puszczą wodę dodaj odrobinę masła i obrane i starte warzywa, seler, pietruszka i marchew smaż aż warzywa zmiękną i dodaj bulion, gotuj ok 10min. w tym czasie do miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, namoczoną bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i wyrób, do uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj bułkę tartą i uformuj małe pulpeciki, obtocz w mące i wrzuć do gotującej się zupy i gotuj ok 5min. Po tym czasie dodaj makaron krajankę i ugotuj w zupie, dopraw solą pieprzem, dodaj śmietankę i siekany koperek.

Spaghetti zapiekane z indykiem w sosie serowym z kalafiorem i kukurydzą
Składniki:
  • Lubella Makaron spaghetti x 500g
  • Filet z indyka x 300g
  • Ser pleśniowy x 150g
  • Ser żółty x 200g
  • Śmietanka 30% x 200ml
  • Czosnek x 1 ząbek
  • Cebula biała x 1szt
  • Kalafior x 1szt
  • Kukurydza w puszce x 100g
  • Olej
  • Groszek zielony mrożony x 100g
  • Sól, pieprz
  • Cytryna x 1szt
Filet z indyka pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i dodaj do mięsa, smaż aż warzywa się skarmelizują i dodaj śmietankę i ser pleśniowy, zredukuj i poczekaj aż ser się rozpuści, dodaj groszek zielony i po 2 minutach przełóż sos do miski i wystudź. Do tej samej miski dodaj ugotowany makaron spaghetti, różyczki z kalafiora, kukurydzę z puszki dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i dokładnie wymieszaj, dodaj dużą ilość startego żółtego sera, wymieszaj ponownie i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą, wypiekaj w piekarniku w temp 180C przez ok 20min.
MICHAŁ BUDNIK:

Zupa brokułowa z serkiem topionym, jajkiem i makaronem nitki
Składniki:
  • Bulion drobiowy x 2l
  • Brokuły x 2szt
  • Marchew x 1szt
  • Seler x 1szt
  • Pietruszka x 1szt
  • Lubella Makaron 5- jajeczny nitki x 400g
  • Jajka x 2szt
  • Serek topiony x 100g
  • Sól, pieprz
  • Cytryna x 1szt
  • Por x 1szt
  • Koperek x 1 pęczek
  • Masło x 50g
Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w regularną kostkę, umytego pora pokrój w piórka i wszystkie warzywa usmaż w garnku na rozgrzany maśle aż się zrumienią, następnie dodaj bulion i gotuj ok 10min. Brokuł podziel na różyczki, umyj i dodaj do zupy, po 5 minutach dodaj również serek topiony, gdy cały się rozpuści dopraw zupę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj makaron nitki i pozwól, żeby się ugotował w zupie. Jajko gotuj w osolonej wodzie przez 7min. tak żeby żółtko było pół płynne i podawaj razem z zupą w talerzu, na koniec posyp koperkiem.

Makaron świderki z kurczakiem, sosem kremowym z pomarańczą
Składniki:
  • Lubella Makaron świderki x 500g
  • Filet z kurczaka x 200g
  • Śmietanka x 100ml
  • Mleko kokosowe x 100ml
  • Pomarańcz x 1szt
  • limonka x 1szt
  • Pomidorki kokotajlowe x 50g
  • Sól, pieprz
  • Czosnek x 1 ząbek
  • Cebula biała x 1szt
  • Ser parmezan do posypania
  • Mięta x 1 gałązka
Filet z kurczaka pokrój w paski dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni, gdy kurczak będzie ścięty Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, smaż ok 3 min i dolej śmietankę i mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i redukuj aż zgęstnieje, dopraw skórką i sokiem z pomarańczy, sokiem z limonki, solą i pieprzem, dodaj pokrojone pomidorki cherry i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj wykładaj na talerz, na wierzch posyp serem i świeżą miętą.
Więcej na ten temat