KUBA BUDNIK
Zupa pieczarkowa z krajanką i pulpecikami
Składniki:
- Mięso mielone z indyka x 300g
- Pieczarki x 200g
- Marchew x 1szt
- Bułka kajzerka namoczona w mleku x 1szt
- Pietruszka x 1szt
- Jajka x 1szt
- Seler x 1szt
- Lubella makaron 5- jajeczny krajanka x400g
- Bulion drobiowy x 2l
- Cebula biała x 1szt
- Sól, pieprz
- Masło x 50g
- Bułka tarta x 2 łyżki
- Śmietanka x 100ml
- Koperek x 1 pęczek
- Mąka pszenna
W rozgrzanym garnku bez oleju usmaż pokrojone w plasterki pieczarki, gdy zmiękną i puszczą wodę dodaj odrobinę masła i obrane i starte warzywa, seler, pietruszka i marchew smaż aż warzywa zmiękną i dodaj bulion, gotuj ok 10min. w tym czasie do miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, namoczoną bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i wyrób, do uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj bułkę tartą i uformuj małe pulpeciki, obtocz w mące i wrzuć do gotującej się zupy i gotuj ok 5min. Po tym czasie dodaj makaron krajankę i ugotuj w zupie, dopraw solą pieprzem, dodaj śmietankę i siekany koperek.
Spaghetti zapiekane z indykiem w sosie serowym z kalafiorem i kukurydzą
Składniki:
- Lubella Makaron spaghetti x 500g
- Filet z indyka x 300g
- Ser pleśniowy x 150g
- Ser żółty x 200g
- Śmietanka 30% x 200ml
- Czosnek x 1 ząbek
- Cebula biała x 1szt
- Kalafior x 1szt
- Kukurydza w puszce x 100g
- Olej
- Groszek zielony mrożony x 100g
- Sól, pieprz
- Cytryna x 1szt
Filet z indyka pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i dodaj do mięsa, smaż aż warzywa się skarmelizują i dodaj śmietankę i ser pleśniowy, zredukuj i poczekaj aż ser się rozpuści, dodaj groszek zielony i po 2 minutach przełóż sos do miski i wystudź. Do tej samej miski dodaj ugotowany makaron spaghetti, różyczki z kalafiora, kukurydzę z puszki dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i dokładnie wymieszaj, dodaj dużą ilość startego żółtego sera, wymieszaj ponownie i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą, wypiekaj w piekarniku w temp 180C przez ok 20min.