Pytanie na Śniadanie

Pierś kaczki z dynią i żurawiną

PIERŚ KACZKI Z DYNIĄ I ŻURAWINĄ 
2 piersi z kaczki 
2 łodyżki rozmarynu 
250 g mrożonej żurawiny 
 4 łyżki cukru 
 dynia piżmowa 
 1-2 łyżki masła 
 szałwia (doniczka) 
 szczypta gałki muszkatołowej 
 szczypta cynamonu 
 garść rukoli 

 Żurawinę z cukrem, łodyżką rozmaryznu i niewielką ilością wody duś przez 15-20 min. Następnie lekko zblenduj. Dynię pokrój w dużą kostkę i zapakuj w woreczki z łyżką masła i kilkoma listkami szałwii, dopraw solą, pieprzem, gałką i cynamonem. Pierś kaczki włóż do woreczka z rozmarynem, odrobiną oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Woreczki zamknij i ugotuj metodą sous vide. Na koniec podsmaż kaczkę i dynię na rozgrzanej patelni i podawaj z sosem z żurawiny. 

 STEK Z BATATAMI 
 2 x 200 g polędwicy wołowej 
 2 łyżki masła 
 4 ząbki czosnku
 kilka łodyżek tymianku 
 2 szt. batatów 
 200 g sera białego 
 100 ml jogurtu 
 cebulka dymka
 sól, czarny pieprz 
 oliwa 

 Polędwicę z tymiankiem i niewielką ilością oliwy włóż do woreczka i szczelnie go zamknij wysysając całe powietrze. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę. Razem z łyżką masła i tymiankiem włóż je do woreczka i szczelnie zamknij, wysysając całe powietrze. Ser biały wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną dymką. Polędwicę i bataty ugotuj metodą sous vide a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z białym serem. 

 MARCHEWKI SŁODKO-OSTRE 
10 szt. kolorowych marchewek 
2 łyżki masła 
 łyżka harissy 
 świeża kolendra 
 granat 
 200 g kaszy bulgur
pomarańcza 
 łyżka płynnego miodu 
 100 g twardej fety 
 50 g pistacji
 oliwa 
 sól, czarny pieprz 

 Marchewki obierz i przekrój na 2 lub 4 części, wymieszaj z harissą, miodem i oliwą. Wszystko zamknij szczelnie w woreczku i ugotuj metodą sous vide. Kaszę bulgur ugotuj na sypko. Ugotowane marchewki podsmaż na rozgrzanej patelni i podawaj z kaszą. Wszystko posyp fetą, kolendrą oraz granatem i pistacjami.
Więcej na ten temat