Pytanie na Śniadanie

Szybkie śniadanie - frittata

Fritata śniadaniowa
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka
  • ugotowane lub podsmażone ziemniaki 
  • sól, pieprz
  • kwiaty jadalne 
  • garstka wybranych dodatków np. pokrojone w paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś;
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj z solą i pieprzem. Do jajek dodaj wybrane składniki (bez parmezanu) i wlej masę na patelnię. Frittatę smaż na średnim - wysokim ogniu. Jeżeli w masie jajecznej utworzą się bąble powietrza, przebij je widelcem. Gdy frittata będzie już prawie ścięta, posyp ją od góry parmezanem (jeżeli go używasz). I gotowe! Możesz smażyć frittatę aż zetnie się całkowicie, ja jednak zostawiam ją lekko niedosmażoną. Przełóż frittatę na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej na ten temat