Naleśniki lwowskie, drożdżowe z dżemem dereniowym
Składniki na 4 osoby:
naleśniki:
- 30 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 30 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 750 ml mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
dżem:
- 300 g świeżego derenia lub żurawiny
- 100 g cukru trzcinowego
dodatki:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- mięta
Przepis: Mąkę połącz z cukrem i solą. Stop masło, dodaj mleko, dodaj drożdże, wbij jajka i wszystko wymieszaj widelcem. Połącz suchą masę z masą jajeczną. Wymieszaj i odstaw ciasto na 2 godziny do lodówki. Dereń zasyp cukrem i duś na średnim ogniu około 20 minut. Naleśniki smaż na maśle i po usmażeniu przekładaj dżemem, układaj kolejne, przekładaj dżemem aż stworzysz wysoki stos. Resztę dżemu wymieszaj ze śmietaną i polej całość na wierzchu. Dekoruj miętą. Gotowe