Bulion grzybowy z białą kiełbasą, szynką i makaronem jajecznym
Składniki dla 4 osób
- 1 l bulionu z 1 pęczka warzyw (można dodać do bulionu mięso, jeśli macie ochotę)
- 500g grzybów - borowiki, podgrzybki i inne ulubione
- 50g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 białe kiełbasy Poznańskie – opatrzone certyfikatem
- Pietruszka do dekoracji
- Ok 200ml kwaśniej śmietany
- Masło do podsmażenia grzybów
Makaron
- 300g maki pszennej
- 3 jaja
- 1 łyżka oliwy lub roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania Suszone grzyby namoczyć w 500 ml najlepiej na noc. Ugotować bulion z warzyw zaczynając od zimnej wody i zalewając pęczek obranych warzyw ok 1,5 l wody i dopełnić suszonymi grzybami wraz z woda od ich moczenia. Wolno gotować ok 40 minut. Grzyby wypędzlować i oczyścić a następnie podzielić na plasterki lub ćwiartki. Na patelni podgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć kilka minut. Całość połączyć z bulionem i zagotować. Doprawić do smaku. Kiełbasę ułożyć na pergaminie i upiec w 200 C ok 25 minut. Makaron – Do miski przesiać mąkę i wbić jaja. Widelcem zarobić całość, dodać sól i masło. Wyrobić na gładko kilka minut. NA stolnicy rozwałkować cienko ok 2mm każda warstwę przesypać mąką i zwinąć w rulon. Pokroić nożem w dowolne kształty. Gotować w osolonym wrzątku ok 4-5 minut. Serwować w bulionie z grzybami i pieczoną kiełbasą.
Wolno duszona wieprzowina w soku jabłkowym/ bok choi i śliwki z patelni na ostro
- 2kg łopatki wieprzowej,
- 1l soku jabłkowego
- 150ml miodu
- 500 g pomidorów na gałązce
- 100 ml pikantnego sosu pomidorowego
- 2-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- Ok 100ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 sałaty bok choi
- 500g śliwek
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki cukru
- Olej do smażenia
- Ugotowany ryż jako dodatek opcjonalnie
Sposób przygotowania W dużej misce połączyć sok jabłkowy, miód, pikantnym ketchup, słodką wędzoną papryką, solą i sosem sojowym. Mięso ułożyć w dużej formie do pieczenia i polewam sosem. Na wierzchu ułożyć pomidory na gałązce. Formę Całość szczelnie przykryć folią aluminiową. Upiec w 160 C ok 3 godziny. Po upływie tego czasu, odkrywam formę, podnoszę temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piekę jeszcze przez 30 minut. Bok choi – umyć i podzielić na mniejsze cząstki. Podsmażyć na patelni 1 minutę z dodatkiem sosu sojowego. Śliwki – podzielić na połówki i wydrylować. Podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni. Dodać śliwki i potrząsając patelnią smażyć ok 1 minuty. Dodać odrobinę pasty chilli, cukier i ocet. Całość gotować ok 2 minuty. Bok choi i śliwki podać z mięsem - opcjonalnie z ryżem.