Pytanie na Śniadanie

Mięso w roli głównej cz.2

Smażony ryz z jajkiem w stylu azjatyckim z awokado i chrupiącą szynką 
Składniki dla 4 osób 
  • 4 plastry szynki pokrojonej w drobną kostkę 
  • 250g ugotowanego ryżu basmati lub innego ulubionego 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 dojrzałe awokado 
  • 1 pęczek dymki 
  • 100g groszku zielonego 
  • 1 posiekany pomidor 
  • 4 jaja 
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 
  • Pasta chilli 
  • opcjonalnie 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 3 łyżki oleju do smażenia 
Sposób przygotowania: Na patelni z małą ilością oleju podsmażyć na złoto posiekana szynkę – musi być chrupiąca. Wszystkie warzywa oprócz awokado pokroić w równa kostkę Awokado pokroić w plastry Dymkę i czosnek drobno posiekać. Jaja usmażyć na patelni tak aby żółtka było płynne. Na osobną patelnię wlać olej i dalej zaczynając od najtwardszych dorzucać warzywa i podrzucać na patelni. Dodać przyprawę 5 smaków Kolejno dodać ugotowany ryż, sos sojowy, pastę chili i kiedy dobrze się połączą dorzucić chrupiąca szynkę. Doprawić finalnie do smaku i wyłożyć do miseczek razem z awokado i świeżym pomidorem. Ułożyć na wierzchu sadzone jajo i posypać siekaną dymką.
Bulion grzybowy z białą kiełbasą, szynką i makaronem jajecznym 
Składniki dla 4 osób 
  • 1 l bulionu z 1 pęczka warzyw (można dodać do bulionu mięso, jeśli macie ochotę) 
  • 500g grzybów - borowiki, podgrzybki i inne ulubione 
  • 50g suszonych grzybów 
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 białe kiełbasy Poznańskie – opatrzone certyfikatem 
  • Pietruszka do dekoracji 
  • Ok 200ml kwaśniej śmietany 
  • Masło do podsmażenia grzybów 
Makaron 
  • 300g maki pszennej 
  • 3 jaja 
  • 1 łyżka oliwy lub roztopionego masła 
  • ½ łyżeczki soli 
Sposób przygotowania Suszone grzyby namoczyć w 500 ml najlepiej na noc. Ugotować bulion z warzyw zaczynając od zimnej wody i zalewając pęczek obranych warzyw ok 1,5 l wody i dopełnić suszonymi grzybami wraz z woda od ich moczenia. Wolno gotować ok 40 minut. Grzyby wypędzlować i oczyścić a następnie podzielić na plasterki lub ćwiartki. Na patelni podgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać grzyby i podsmażyć kilka minut. Całość połączyć z bulionem i zagotować. Doprawić do smaku. Kiełbasę ułożyć na pergaminie i upiec w 200 C ok 25 minut. Makaron – Do miski przesiać mąkę i wbić jaja. Widelcem zarobić całość, dodać sól i masło. Wyrobić na gładko kilka minut. NA stolnicy rozwałkować cienko ok 2mm każda warstwę przesypać mąką i zwinąć w rulon. Pokroić nożem w dowolne kształty. Gotować w osolonym wrzątku ok 4-5 minut. Serwować w bulionie z grzybami i pieczoną kiełbasą.

Wolno duszona wieprzowina w soku jabłkowym/ bok choi i śliwki z patelni na ostro 
  • 2kg łopatki wieprzowej, 
  • 1l soku jabłkowego 
  • 150ml miodu 
  • 500 g pomidorów na gałązce 
  • 100 ml pikantnego sosu pomidorowego 
  • 2-3 łyżki słodkiej wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • Ok 100ml jasnego sosu sojowego 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 cebule
  • 4 sałaty bok choi 
  • 500g śliwek 
  • 1 łyżeczka pasty chilli 
  • 2 łyżki octu 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • Olej do smażenia
  • Ugotowany ryż jako dodatek opcjonalnie 
Sposób przygotowania W dużej misce połączyć sok jabłkowy, miód, pikantnym ketchup, słodką wędzoną papryką, solą i sosem sojowym. Mięso ułożyć w dużej formie do pieczenia i polewam sosem. Na wierzchu ułożyć pomidory na gałązce. Formę Całość szczelnie przykryć folią aluminiową. Upiec w 160 C ok 3 godziny. Po upływie tego czasu, odkrywam formę, podnoszę temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piekę jeszcze przez 30 minut. Bok choi – umyć i podzielić na mniejsze cząstki. Podsmażyć na patelni 1 minutę z dodatkiem sosu sojowego. Śliwki – podzielić na połówki i wydrylować. Podgrzać 1 łyżkę oleju na patelni. Dodać śliwki i potrząsając patelnią smażyć ok 1 minuty. Dodać odrobinę pasty chilli, cukier i ocet. Całość gotować ok 2 minuty. Bok choi i śliwki podać z mięsem - opcjonalnie z ryżem.

Więcej na ten temat