Ajo Blanco de Malaga, czyli andaluzyjska zupa z migdałów
Składniki na 4 porcje:
- 200 g obranych migdałów
- 200 g starego chleba
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml oliwy z oliwek
- 350 ml warzywnego bulionu
- 2 łyżki octu z białego wina
- 1 mały melon
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Chleb porwij w kawałki i nasącz bulionem. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane migdały. Po 20 minutach całość posól, dodaj pieprz i oliwę. Zblenduj na gładko i wstaw do lodówki na 2 godziny. Potnij melona w plastry, nakładaj zupę, dekoruj owocem i skrop oliwą oraz octem balsamicznym. Gotowe
Pepperoncino Aglio Olio, czyli spaghetti z oliwą, czosnkiem i chili
Składniki na 4 osoby:
- 400 g dobrej jakości makaronu spaghetti
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 świeże papryczki pepperoncino
Zagotuj 4 litry wody i tuż przed wrzeniem mocno ją posól. Rozgrzej patelnię i zacznij dusić na oliwie na małym ogniu pocięte w plastry czosnek i chili. Wrzuć makaron do wody gdy wrze i zamieszaj. Gotuj tylko kilka minut aby pozostał al dente. Wrzuć makaron ociekający wodą na patelnię z chili, oliwą i czosnkiem i dynamicznie wymieszaj. Układaj na talerzach. Gotowe
Stek z antrykotu z masełkiem z pieczonym czosnkiem
Składniki na 2 osoby:
- 1 duży stek wołowy z antrykotu (ok.400 g)
- sól
- oliwa
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 100 g masła
Masełko smakowe:
- 1 główka czosnku
- 100 g masła
- duża szczypta soli
- 1 gałązka rozmarynu
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i wstaw zawiniętą w folię aluminiową całą główkę czosnku. Przed wstawieniem skrop ją oliwą i posól. Piecz około 20-30 minut. W tym czasie potnij drobno masło i wrzuć do blendera. Poszatkuj rozmaryn i razem z solą dodaj do blendera. Wyciągnij upieczony czosnek i wyciśnij do blendera wszystkie ząbki czosnku. Całość zblenduj, uformuj baton z masła i wstaw do lodówki na 30 minut. Stek wyjmij z lodówki, lekko posmaruj oliwą i daj mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Rozgrzej maksymalnie patelnię, Posól stek i smaż z dwóch stron przewracając aż uzyskasz odpowiadający Ci stopień wysmażenia. Na koniec wrzuć masło, zgniecione ząbki czosnku i rozmaryn. Polewając steka masłem nadaj mu brązowy kolor. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do odpoczęcia. Serwuj z masełkiem czosnkowym. Gotowe