Pytanie na Śniadanie

Dyniowe latte – idealna kawa na jesienne dni

Dla kawoszy i jesienarzy to wręcz symbol jesieni, sposób na pyszną rozgrzewkę i jesienną chandrę - dyniowe latte, a dokładnie Pumpkin Spice Latte, która już tak popularna, że ma nawet własne konta na Instagramie, Twitterze i setki tysięcy hashtagów.

Pumpkin Spice Latte
Składniki do syropu:
  • 100ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 100 g puree z dyni
Składniki do przygotowania kawy:
  • 200 ml mleka 3,2%
  • Espresso
  • Bita śmietana
  • Cynamon lub kakao do posypania
Wszystko podgrzewamy w garnku około 5 min i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy z wcześniej przygotowanym puree z dyni. KAWA: Na dno szklanki dodaj 2-3 łyżki puree dyniowego z syropem korzennym, następnie podgrzej i spień mleko i dodaj do szklanki. Na koniec zaparz świeże espresso. Udekoruj kawę bitą śmietaną i posyp cynamonem lub czekoladą.

Więcej na ten temat