PIEROGI RUSKIE
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanka wrzątku
- 500 g ziemniaków
- 500 g sera białego
- 2 cebule
- sól, czarny pieprz
- śmietana 18% 200 ml
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło. Ziemniaki ugotuj i roztłucz na gładką masę bez grudek. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę, smaż na maśle aż się zeszkli , dodaj do nadzienia i wymieszaj. Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia serowego. Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat. Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z odrobiną śmietany i cebulki.
NALEŚNIK Z białym serem
- 4 łyżki masła
- 6 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g twarogu
- 4 żółtka
- laska wanilii
- 500 g śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
Mleko, jajka, mąkę oraz sól i cukier dobrze wymieszaj (możesz wykorzystać blender) Na patelni rozgrzej masło i jednym ruchem wlej całą zawartość mieszaniny na patelnię i wstaw do pieca 180 st. Piecz 15-20 min aż boki będą rumiane. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem, wanilią i serem białym. Gdy naleśnik się upiecze podawaj go z serem oraz karmelizowanymi śliwkami.
KNEDLE Z BIAŁEGO SERA
- 1 szklanki mąki pszennej
- 10 łyżek mąki krupczatki
- 500 g sera białego
- 2 jajko
- szczypta soli
- masło
- 1 kg śliwek
- jogurt naturalny 500 ml
W misce wymieszaj ser, mąkę, jajko, masło, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw na 15 min. W tym czasie umyj, osusz i wypestkuj śliwki. Z serowego ciasta uformuj wałek i pokrój na kawałki, spłaszcz i ukształtuj małe placuszki. Na środek każdego placuszka ułóż całą śliwkę i zlep dokładnie brzegi formując kulki. Wrzuć je do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj ok. 7-8 min. Ugotowane knedle polej masłem i posyp cukrem trzcinowym lub polej jogurtem.