Pytanie na Śniadanie

Szybkie dania z nabiałem w roli głównej cz.4

PIEROGI RUSKIE
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanka wrzątku
  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g sera białego
  • 2 cebule
  • sól, czarny pieprz 
  • śmietana 18% 200 ml
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło. Ziemniaki ugotuj i roztłucz na gładką masę bez grudek. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę, smaż na maśle aż się zeszkli , dodaj do nadzienia i wymieszaj. Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia serowego. Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat. Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z odrobiną śmietany i cebulki.

NALEŚNIK Z białym serem
  • 4 łyżki masła
  • 6 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g twarogu
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 500 g śliwek 
  • 2 łyżki cukru pudru
Mleko, jajka, mąkę oraz sól i cukier dobrze wymieszaj (możesz wykorzystać blender) Na patelni rozgrzej masło i jednym ruchem wlej całą zawartość  mieszaniny na patelnię i wstaw do pieca 180 st. Piecz 15-20 min aż boki będą rumiane. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem, wanilią i serem białym. Gdy naleśnik się upiecze podawaj go z serem oraz karmelizowanymi śliwkami.

KNEDLE Z BIAŁEGO SERA
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki krupczatki
  • 500 g sera białego
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • masło
  • 1 kg śliwek
  • jogurt naturalny 500 ml
W misce wymieszaj ser, mąkę, jajko, masło, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw na 15 min. W tym czasie umyj, osusz i wypestkuj śliwki. Z serowego ciasta uformuj  wałek i pokrój na kawałki, spłaszcz i ukształtuj małe placuszki. Na środek każdego placuszka ułóż całą śliwkę i zlep dokładnie brzegi formując kulki. Wrzuć je do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj ok. 7-8 min. Ugotowane knedle polej masłem i posyp cukrem trzcinowym lub polej jogurtem.
PLACUSZKI SEROWE Z SOSEM GRZYBOWYM
  • 3 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 225 g twarogu półtłustego
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Sos:
  • szalotka 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki 
  • tymianek świeży
  • sól, pieprz
  • śmietana 18 % 200 ml
  • grzyby leśne 1 kg ( borowiki lub podgrzybki)
  • cytryna
  • masło
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg rozgnieć dobrze widelcem. W misie miksera umieść żółtka. Utrzyj do  jasności i puszystości. Dodać twaróg, mąkę . Zmiksuj W osobnym naczyniu ubij białka i delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
Smaż natychmiast na średniej mocy palnika, na minimalnej ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor. Na każdego placka nabierając pełną dużą łyżkę ciasta.
Podawać z sosem grzybowym. Szalotkę z czosnkiem przesmaż na maśle, dorzuć grzyby, tymianek, sok z cytryny do smaku i sól, pieprz. Po kilku minutach dodaj śmietanę
Więcej na ten temat