Pytanie na Śniadanie

Domowe oliwy smakowe

Oliwy smakowe to fajny dodatek do wielu dań. Mimo bogatej oferty w sklepach, warto zrobić taką oliwę samemu w domu. Po pierwsze wiemy jakiej jakości składniki dodajemy, a po drugie możemy dodać ulubione składniki, a po trzecie jest to po prostu tańsze. W przeliczeniu - za 1 litr oliwy smakowej trzeba zapłacić kilka razy więcej niż za 1 litr naturalnej oliwy. Jak się za to zabrać? O tym już teraz.

Oliwa czosnkowa
  • 0,5l oliwy z oliwek extra virgin, 
  • 5-8 ząbków czosnku. 
Do słoika lub butelki wkładamy ząbki czosnku (aby szybciej wydały swój aromat możemy je ponacinać). Całość zalewamy oliwą. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce. Oliwa będzie aromatyczna po ok.5 dniach. Po otwarciu może stać max.2 tyg. 

Oliwa rozmarynowa
  • 0,5l oliwy z oliwek extra virgin, 
  • 3 gałązki suszonego rozmarynu. 
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy gałązki suszonego rozmarynu. Całość podgrzewać do momentu aż oliwa zacznie bulgotać (Ważne aby nie zagotować oliwy). Ciepłą oliwę przelewamy do butelki lub słoika, wkładamy do niej rozmaryn, a całość szczelnie zamykamy. Oliwa będzie aromatyczna po ok 2-3 dniach. Oliwę można przechowywać w temp pokojowej w zaciemnionym miejscu. Należy ją zużyć w przeciągu miesiąca.
Więcej na ten temat