Przepis:
25g czosnku zetrzeć na miazgę i zalać 300 g czystego spirytusu. Szczelnie zakorkować i schować w ciemnym i chłodnym miejscu na 10 dni. Po tym czasie przecedzić przez gazę i dobrze odcisnąć. Zlać do butelki, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 dni. Po tym czasie zaczynamy kurację, która trwa 10 dni.
Do 50 ml mleka o temperaturze pokojowej wkraplamy określą liczbę kropli nalewki. Pijemy je 3 razy dziennie.
1 dzień
śniadanie 1 kropla - obiad 2 krople - kolacja 3 krople
2 dzień
śniadanie 4 krople - obiad 5 kropli - kolacja 6 kroplo
3 dzień
śniadanie 7 kropli - obiad 8 kropli - kolacja 9 kropli
4 dzień
śniadanie 10 kropli - obiad 11 kropli - kolacja 12 kropli
5 dzień
śniadanie 13 kropli - obiad 14 kropli - kolacja 15 kropli
6 dzień
śniadanie 15 kropli - obiad 14 kropli - kolacja 13 kropli
7 dzień
śniadanie 12 kropli - obiad 11 kropli - kolacja 10 kropli
8 dzień
śniadanie 9 kropli - obiad 8 kropli - kolacja 7 kropli
9 dzień
śniadanie 6 kropli - obiad 5 kropli - kolacja 4 krople
10 dzień
śniadanie 3 krople - obiad 2 krople - kolacja 1 kropla
Przerwa 2 dni i powtarzamy aż nam się nalewka skończy. Tę kurację można powtórzyć dopiero za 5 lat.