Kluski na wzór kopytek
- 500 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
- 2 jajka M
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do smażenia
- szpinak baby małe opakowanie
W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól i posiekany szpinak. Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia. Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat. Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia, aby wystygły. Ugotowane i przestudzone leniwe podsmażaj na średnim ogniu na maśle.
Sos
- pomidory bez skóry, pokrojone w puszce z ziołami lub czosnkiem 2 op.
- zioła
- oliwa
Na patelni podgrzej na patelni na oliwie, dopraw do smaku, dodaj zioła i polej podsmażone kluski.
Kluski w sosie grzybowym ze śmietanką i mascarpone
- 500 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
- 2 jajka M szczypta soli
- 1 łyżka masła do smażenia
- szpinak baby małe opakowanie
W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól. Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia. Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat. Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia, aby wystygły.
Lukrowany sernik łowicki
Składniki na ciasto:
Spód:
- 300 g herbatników maślanych
- 100 masła
Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
Lukier królewski:
- 500 g cukru pudru
- 2 białka
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- orzechy włoskie 100 g
CIASTO Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki rozgnieść na pył Wymieszać dokładnie ciastka z masłem, wyłożyć równo dno tortownicy i wstawić do lodówki. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z żółtek połączyć z twarogiem, mieszając łyżką, a następnie delikatnie, ale zdecydowanie wmieszać ubite wcześniej białka. Ciasto wyłożyć na schłodzony spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut. Ciasto studzić w piekarniku.
DEKORACJA Cukier puder przesiać do miski, dodać białka oraz sok z cytryny i wymieszać dokładnie blenderem lub mikserem (przez 4-5 minut). Wystudzony sernik pokryć równomiernie lukrem za pomocą szpatuły lub szerokiego noża. Zanim lukier zastygnie, po bokach ciasta wciskać delikatnie kawałki orzechów włoskich. Odstawić do zastygnięcia.
Gołąbki z pieczoną dynią, białym serem zapiekane z sosie pomidorowym z żółtym serem
- 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g
- 1 dynia piżmowa
- 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego
- 2 cebule
- boczek 50 g
- 100 g sera żółtego
- szałwia świeża
- 50g masła 82% tłuszczu
- sól i pieprz
- puszka pomidorów
Twaróg rozgniatamy go widelcem razem z upieczoną dynią. Boczek i Cebule obieramy i drobno kroimy , smażymy na patelni. Dodajemy do sera i dyni. W dużym garnku zagotujcie wodę z łyżeczką soli Wycinamy w kapuście głąba, tak żeby nie zniszczyć liści, blisko grubych nerwów i zaparzamy kapustę w garnku, żeby móc po kolei zdejmować z niej liście. Liście kapusty nadziewamy farszem i zawijamy jak gołąbki. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Pomidory miksujemy, doprawiamy do smaku i polewamy nimi gołąbki. Starty żółty ser sypiemy na górę. Wstawiamy do piekarnika zagrzanego do 180⁰C na 45-50 minut.
Kawowy shake na rozpoczęcie dnia
- MLEKO 250 ML
- BANAN
- KAWA ROZPUSZCZALNA 1 łyżeczka
- MIÓD DO SMAKU
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż shake będzie aksamitny Szybki malinowy shake dla dzieci MLEKO 250 ML BANAN MALINY MROŻONE 200 G MIÓD DO SMAKU Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż shake będzie aksamitny.
Energetyczny shake na drugie śniadanie
- MLEKO 250 ML
- BANAN
- MALINY MROŻONE 200 G
- MIÓD DO SMAKU
- MIGDAŁY zmiksowane na mąkę 100 G
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż shake będzie aksamitny